En uke etter parlamentsvalget fortsetter resultater å strømme inn til Den nasjonale valgkommisjonen (CENI). De endelige resultatene fra valgdistriktene vil etter planen bli presentert av CENI lørdag 15. juni. Men allerede nå ser en tydelige tendenser.

President Andry Rajoelinas parti IRD har gjort et bra valg svært mange steder, men dette partiet får neppe rent flertall. Mange uavhengige kandidater har gjort det overraskende bra, og foreløpige prognoser indikerer at denne gruppen vil få over en tredjedel av setene i parlamentet. Som ventet har ekspresident Ravalomananas parti TIM gjort det bra i Antananarivo-provinsen, men totalt sett har partiet tilsynelatende gjort det dårligere enn ved parlamentsvalget i slutten av 2013.

De fleste valgdistriktene har ett sete i parlamentet, men endel av de større distriktene har to plasser. Presidentpartiet IRD har stort sett sikret seg en plass der det har vært to som skal velges inn. Selv om Ravalomananas parti TIM har gjort et bra valg i en rekke av de store valgdistriktene i og rundt hovedstaden Antananarivo, har IRD sikret seg mange andreplasser her.

Det blir meldt at stemmeavgivningen i det store og hele forløp rolig og greit utover det ganske land. I Sakaraha meldes det imidlertid om våpentrusler i kommunen Mikobaka, med etterfølgende protester lokalt og rot i opptellingen sentralt i distriktet.  Også i andre distrikter har det vært protestdemonstrasjoner i kjølvannet av anklager om valgfusk. Det har blitt rapportert om uro i Ambositra, Mahajanga, Bealanana, Bekily, Marovoay, Ihosy, Belo sur Tsiribihina og Maroantsetra. I Tulear II har det også vært en alvorlig brann i det sentrale opptellingslokalet, med den konsekvens at masse stemmesedler gikk tapt.

Valgresultatet i Fandriana har fått mye offentlig oppmerksomhet. Kandidat Hasimpirenana i presidentpartiet IRD ble for noen uker tilbake varetektsfengslet av antikorrupsjonsdomstolen i Antananarivo, på grunn av anklager om at han som eksdirektør i statens eiendomsavdeling var delaktig i illegalt salg av avdøde president Zafy Alberts statseide pensjonsbolig. Til tross for at han ikke kunne delta i valgkampen og fortsatt satt i Antanimora-fengselet på valgdagen, gikk han til manges overraskelse av med seieren i Fandriana distrikt. Valgkommisjonen CENI ville ikke stryke ham av listene i forkant av valget fordi det enda ikke hadde falt en endelig dom i hans sak. Spørsmålet folk nå stiller seg, er om denne kandidaten vil bli beskyttet av loven om parlamentarisk immunitet og derfor bli sluppet fri. Avisen La Gazette de la Grand Ile mener imidlertid å vite at rettsprosessen mot Hasimpirenena vil gå sin gang og at nummer to på listen til IRD i Fandriana vil få plassen i parlamentet.

Organisasjonen Safidy, som har hatt mange valgobservatør i sving, har uttalt på en pressekonferanse at valget generelt gikk rolig for seg, og at en nå må stå sammen om å sikre en god og transparent opptelling. Safidy oppfordrer kandidatene og deres tilhengere til å finne legale måter å rydde opp i eventuelle misligheter. Som eksempel til etterfølgelse nevner Safidy distriktet Bekily, hvor kandidatene har samarbeidet om å gjennomføre en åpen konfrontasjon av stemmeresultatene.

Det har vært påfallende lite interesse for dette parlamentsvalget blant folk flest. Mange steder har mindre enn en tredjedel av de stemmeberettigede kommet til urnene. Dette blir av observatører tolket som manglende tillit til hva parlamentarikerne kan få gjort. I verste fall er dette også uttrykk for en mistillit til parlamentet som institusjon.

 

AMB 03.06.19 / bakkekontakten.com