Madagaskars førstedame, Mialy Rajoelin.
Kvinnedagen ble markert på forskudd 6. mars på Novotel, med Madagaskars førstedame Mialy Rajoelina tilstede. Dette skjedde i forbindelse med lanseringen av et prosjekt som skal bekjempe kjønnsbasert vold og trakassering, finansiert av Norge med åtte millioner kroner. FNs befolkningsfond og gassiske myndigheter skal sammen realisere dette programmet.

Førstedame Mialy Rajoelina har gjort kampen mot kjønnsbasert vold og seksuelt misbruk til hennes hovedsak, og ministerråd Andreas Danevad på ambassadeseksjonen sa i sin tale at hennes besøk i Oslo i mai 2019 hadde avgjørende betydning for at Norge nå blir en samarbeidspartner på dette viktige området.

Under lanseringen av prosjektet på Novotel ble det sagt at én av tre gassiske kvinner rammes av fysisk vold og at én av syv blir utsatt for seksuelt misbruk. To av fem gassiske jenter/kvinner inngår en form for ekteskap før de er blitt myndige. Justisminister Johnny Andriamahefarivo presenterte på samlingen den nye loven mot kjønnsbasert vold, som er forbilledlig konkret når det gjelder overgrep og trakasseringer så vel som straffemessige konsekvenser.

Generalkonsul Arild M. Bakke holdt en kort minnetale om teolog og kvinneleder Ralivao Hélène, som ble overfalt, misbrukt og myrdet søndag 23. februar. Sikkerhets- og gendarmeriminister Richard Ravalomanana, som var med på markeringen, kunne for øvrig bekrefte at tre unge menn er blitt varetektsfengslet anklaget for å stå bak denne udåden. Det er gjort tekniske funn. Et uavklart spørsmål er om dette var «blind vold», eller om de tre handlet på vegne av andre. Ministeren mener at det var det første.

AMB 06.03.2020