Dronningpalasset
Rehabiliteringen av dronningpalasset Manjakamiadana, populært kalt Rova, er i rute.  Det samme gjelder bygging av et colosseum, Kianja Masoandro, på samme område.

Entreprenørfirmaet Colas sier, ifølge avisen L’Express, at renovering og byggearbeid vil være avsluttet innen 10. juni. Det vil si at dette historiske området, lett synlig fra de fleste deler av Antananarivo, vil kunne gjenåpnes før feiringen av 60 års uavhengighet 26. juni 2020.

Dronningpalasset ble rammet av en alvorlig brann for nesten 25 år siden. Gjenoppbygging og renovasjon startet under president Marc Ravalomanana, og blir nå avsluttet under regimet til president Andry Rajoelina. Dette har vært nåværende presidents store prestisjeprosjekt det siste året.

Det historiske palasset Manjakamiadana vil få tre etasjer med historisk museum. I fjerde etasje vil det bli et moderne bibliotek og mediatek, mens toppetasjen vil bestå av kontorer. Bygget har også fått en moderne heis, slik at eldre og folk med nedsatt funksjonsevne enkelt skal kunne besøke dette historiske kulturbygget.

For noen måneder siden hadde myndighetene store avisannonser som inviterte til en anbudsrunde på bygging av et mellomstort colosseum, rett bak det gamle kirkebygget på dette historiske området. Madagaskars siste dronning, Ranavalona III, gav i sin tid klarsignal til å bygge et nytt palass på samme sted, men franskmennenes kolonialisering av landet i 1895-1896 forhindret en realisering av dette prosjektet.

Det var ingen offentlig debatt rundt colosseumprosjektet i forbindelse med anbudsrunden, men det har vært svært mye oppmerksomhet rundt dette prosjektet etter at bilder av det nesten ferdigbygde komplekset begynte å sirkulere i midten av mai. Både den politiske opposisjon, historikere og Rova-venner har kommet med voldsom kritikk i aviser, fjernsyn, radiokanaler og ikke minst sosiale medier.

Kritikerne sier at et colosseum bryter helt med gassisk tradisjon og historie. Det blir også sagt at det ikke har vært en åpen og inkluderende beslutningsprosess. Forsvarerne av prosjektet sier at folk hadde mulighet til å reagere på et tidligere tidspunkt. Videre gjøres det et poeng av at president Mitterand i Frankrike i sin tid initierte en modernisering av det historiske museet Louvre, i det gamle kongepalasset midt i Paris, med å bygge et nytt inngangsparti ved hjelp av en glasspyramide, med tydelig inspirasjon fra Egypt.

Det blir ikke mulighet til å feire uavhengighetsjubileet slik myndighetene opprinnelig hadde tenkt, på grunn av den aktuelle koronasituasjonen. Fornyelse og utvidelse av stadionanlegget Mahamasina er sterkt forsinket, og det lar seg ikke gjøre å samle store folkemasser. Det er blitt antydet at årets militærparade vil skje på Uavhengighetsavenyen, mellom den historiske jernbanestasjonen og torget på Analakely. For folk flest vil dette bli en fjernsynsbegivenhet.

AMB 27.05.2020