(Kartillustrasjon: Wikipedia)
Den gassiske nasjonalforsamling stiller seg bak president Andry Rajoelina i kravet om gassisk råderett over fem «spredte øyer» i Mosambikkanalen. Nasjonalforsamlingen har i et møte tatt et kraftig oppgjør med den franske regjerings beslutning om å gjøre den største Glorieuseøya til en fransk nasjonalpark. I en uttalelse ber parlamentet om hjelp fra Den afrikanske union i den fastlåste konflikten med Frankrike. Også ekspresident Marc Ravalomanana og senatspresident Rivo Rakotovao krever gassisk overherredømme.

Nøyaktig ett år etter at presidentene Emmanuel Macron og Andry Rajoelina ble enige om å etablere en felles kommisjon for å avklare øyenes fremtid, har Madagaskar-korrespondent Sarah Tétaud i den franske nyhetskanalen RFI en interessant artikkel om konfliktspørsmålet. I artikkelen i RFI, som er publisert 30. mai, konstateres det at målet var å komme frem til en konsensusløsning innen det gassiske uavhengighetsjubileet 26. juni 2020, men at forhandlingene nå står på stedet hvil.

Journalist Tédaud skriver at møtet mellom Macron og Rajoelina for ett år siden fra gassisk side ble forstått som starten på en ny epoke. Mange var overbeviste, ifølge den franske journalisten, om at Madagaskar til slutt vil kunne få herredømme over «Nosy Malagasy», «De gassiske øyene». Hun påpeker at dette på fransk side blir betraktet som en stor misforståelse.

RFI har et raskt tilbakeblikk på utviklingen de siste syv månedene:

23. oktober: På et to timers besøk på den største Glorieuseøya kunngjør Emmanuel Macron at øya skal være et nasjonalt naturreservat, og i forbifarten kom han med et svært provoserende utsagn, sett fra et gassisk perspektiv, da han sa: «Her er Frankrike”.

18. november: Det første møtet mellom de to partene i Antananarivo. De to forhandlingsdelegasjonene konstaterer etter en dags diskusjoner at en står overfor en alvorlig tvist om suverenitetsspørsmålet.

10. – 11. desember: Det arrangeres en nasjonal konferanse i Antananarivo om forvaltningen av øyene. Den gassiske regjerings uttalte mål var å samle støtte for sin forhandlingsposisjon.

11. mai: Andry Rajoelina gjenoppliver debatten. I et intervju med RFI og France 24 ber han om en «rask løsning som kan tilfredsstille kravet om tilbakelevering». Samme dag ble et utkast til dekret angående opprettelsen av et nasjonalt naturreservat på Glorieuseøya lansert i Paris.

 

Ifølge RFI blir det franske fremstøtet i forhold til å etablere et nasjonalt naturreservat betraktet som et tillitsbrudd av gasserne. Den franske ambassadøren i Antananarivo ble nylig kalt inn på teppet hos den gassiske utenriksministeren, og mindre enn en måned før Madagaskars feiring av 60 års uavhengighet er det brudd i dialogen.

På fransk side sies det, ifølge RFI, at «ingen av partene vil være interessert i et snarlig forhandlingsmøte. Det er ikke noe nytt å utveksle».

Til slutt slår RFI-journalisten fast at det gassiske kravet om en tilbakelevering av øyene før 60-årsjubileet for Madagaskars uavhengighet er et urealistisk håp. Men hun rapporterer at en på gassisk side ikke har gitt opp håpet om å lykkes til slutt.

AMB 30.05.2020