President Andry Rajoelina bekrefter at det muterte viruset fra Sør-Afrika er kommet til Madagaskar. Atten prøver er blitt undersøkt av Institut Pasteur i Paris, og i syv av prøvene ble det nye viruset identifisert. Ifølge president Rajoelina er viruset kommet med reisende på en båt fra Komorene til havnebyen Mahajanga.

Boina-regionen, med Mahajanga som administrasjonssenter, innfører sanitær unntakstilstand fra og med i dag. Det innebærer at all klasseundervisning blir ulovlig, helt fra barneskoler og til universitetsnivået. Videre blir det strenge restriksjoner for offentlige kontorer og butikker. Dessuten blir det ikke tillatt med passasjertrafikk mellom Mahajanga og hovedstaden Antananarivo de kommende to ukene. Foreløpig er det ikke aktuelt med en ny nasjonal nedstengning, på grunn av de alvorlige økonomiske og sosiale konsekvensene av de strenge restriksjonene som var i perioden fra mars 2020.

Den internasjonale flyruten til Ethiopian Airlines mellom Addis Abeba og Nosy Be suspenderes fra og med palmesøndag. Ethiopian Airlines har hatt regelmessige ruter til turistøya Nosy Be i perioden fra oktober 2020 til nå, samtidig som det ikke har vært ordinære internasjonale flyruter til og fra hovedstaden Antananarivo på ett år. Madagaskar blir i praksis på nytt «hermetisk lukket» når det nå heller ikke blir mulig å reise inn i landet via Nosy Be. Det blir også stans i passasjertrafikken mellom vestkysten av Madagaskar og Komorene.

Ifølge avisen L’Express sprer det sør-afrikanske Covid-19-viruset seg nå helt vilt i Mahajanga-området. Samme avis sier at dette viruset skiller seg ut fra den tidligere varianten, ved at det sprer seg fortere, foruten at medisinsk fagpersonell i Mahajanga observerer mere alvorlige helsekomplikasjoner. I Sør-Afrika er 52.196 personer per dags dato offisielt døde av Covid-19.

AMB 23.03.21