FIFAs visepresident Ahmad Ahmad (60) ble pågrepet av fransk politi på sitt hotell i Paris i forbindelse med fotballorganisasjonens kongress. Dette skjedde bare ett døgn før åpningen av fotball-VM for kvinner.

Ahmad er fra vestkystbyen Mahajanga, og han er blitt omtalt som muslimenes fremtidige presidentkandidat på Madagaskar. Han er tidligere gassisk sportsminister og ble valgt til det prestisjetunge vervet som president for Det afrikanske fotballforbundet (CAF) i 2017. De kontinentale presidentene er også automatisk visepresidenter i FIFA.

Det afrikanske nyhetsorganet Jeune Afrique sier at pågripelsen skjedde etter ordre fra Det franske antikorrupsjons- og økokrimorganet (OCLCIFF). Ahmad skal være anklaget for å ha forlatt en større avtale mellom CAF og den tyske utstyrsgiganten Puma, og i stedet gått for en langt dyrere avtale om Adidas-utstyr gjennom det franske selskapet Tactical Steel. Det skal være mistanke om vennehandel og korrupsjon.

En rekke internasjonale og gassiske medier har omtalt pågripelsen. Den anklagede skal være sluppet fri etter grundige avhør av fransk politi, men etterforskningen fortsetter.

Mye tyder på at det ble opprettet sak mot fotballpresidenten i kjølvannet av anklager fra tidligere CAF-generalsekretær Amr Fahmy. Egypteren Fahmy ble sparket som generalsekretær i april, etter at han hadde sendt en rapport om Ahmads angivelige mislighold av penger og trakassering av kvinner til FIFAs etiske komité. Avisene skriver også at Ahmad, i likhet med mange andre tidligere og nåværende FIFA-medlemmer, er anklaget for å ha mottatt smøring for å stemme på Qatar i forbindelse med at landet ble valgt som arrangørland for VM i 2022.

For FIFA kom pågripelsen av Ahmad svært ubeleilig. Så seint som dagen før hadde FIFA-president Gianni Infantino proklamert fra talerstolen på fotballkongressen at korrupsjon er et tilbakelagt stadium i organisasjonen. Det siste døgnet har FIFA måttet be franske påtalemyndigheter om å utlevere eventuell dokumentasjon om korrupsjon til fotballforbundets etiske komité.

Det er selvfølgelig en pinlig sak for Madagaskar at en tidligere sportsminister med et internasjonalt topplederverv, blir anklaget for alvorlig korrupsjon og trakassering. Medieblesten rundt pågripelsen skjer bare to uker før Madagaskars herrelandslag i fotball for første gang i historien skal delta i et internasjonalt mesterskap. Det afrikanske mesterskapet (CAN) går av stabelen i Egypt fra 21. juni. Madagaskar spiller sin åpningskamp mot Guinea andre dag i mesterskapet.

AMB 07.06.19 / bakkekontakten.com