Ivato International Airport, Antananarivo
Coronaviruset har de siste dagene fått mye oppmerksomhet på Madagaskar. Det er riktignok ikke påvist at viruset er kommet til øya, men det er nå innført helsekontroller på alle de internasjonale flyplassene.

Statsminister Christian Ntsay har orientert om landets beredskapsplaner nå i helgen. Han forteller at det nå er lagt til rette for gratis behandling og isolering av eventuelle pasienter. Ellers mener han at Madagaskar med erfaringer fra ulike tidligere epidemier er relativt godt rustet til å håndtere en eventuell spredning av coronaviruset. Statsministeren nevner at Madagaskar som ett av tre afrikanske land har en lokal avdeling av Institut Pasteur, og at landet således kan utføre tester på en rask og pålitelig måte.

Det nasjonale flyselskapet Air Madagascar stoppet før helgen sine flyvinger til Kina. I løpet av helgen har Kenya Airways også kansellert alle sine ruter den veien. Av selskapene som flyr på Madagaskar, er det bare Ethiopian Airlines som inntil videre fortsetter å fly til Kina.

De mange innstillinger av fly til og fra Kina er selvfølgelig dramatisk. De siste årene har det blitt mere og mere trafikk mellom den store øya i Indiahavet og Midtens rike. Nettstedet Moov siterer en reiseoperatør som sier at det har vært en økning i bestillingene på 15-20% hvert år de siste åtte årene. En forhandler av motorsykler sier til samme nettsted at han er i Kina syv ganger i året.

Mange gassiske familier prøver nå å få hjem sine slektninger i Kina. Men ettersom en rekke flyselskaper nå innstiller sine flyruter, er det blitt vanskelig å finne billige flybilletter. Et reisebyrå forteller at en billett mellom Antananarivo og Guangzhou normalt koster 2.500.000 MGA, men har nå en pris på opptil 6.000.000 MGA (15.000 Nok). En dame som skulle kjøpe en billett til en nevø i helgen, fant ifølge Moov bare en dyr billett på førsteklasse.

Den gassiske regjering har erklært at det blir midlertidig stans i alle utstedelser av arbeidstillatelser til kinesiske borgere på Madagaskar. Det har de siste årene vært en stor kinesisk arbeidsinnvandring. Antallet kinesere har trolig blitt mere enn firedoblet de siste 20-årene, og tilgjengelig informasjon tilsier at det er nærmere 100.000 kinesere på Madagaskar nå.

AMB 02.02.2020