I en fjernsynsoverført tale i kveld har president Andry Rajoelina offisielt bekreftet at Madagaskar har fått sine tre første tilfeller av korona. Tre gassere som har kommet fra Frankrike de siste dagene har testet positivt på prøver som har blitt analysert på Institut Pasteur. Dermed har Madagaskar korona innenfor landegrensene, i likhet med naboøyene La Reunion, Mauritius, Mayotte og Seychellene.

Alle de tre er ifølge presidenten i god form. De er plassert i isolat på hospitalet på Andohatapenaka. Den første er en kvinne på 41 år, som kom inn i landet med Air France den 17. mars. Den andre er en ung kvinne på 19 år, som kom fra Frankrike via Mauritius 18. mars. Den tredje er en kvinne på 45 år, som kom fra Frankrike så sent som den 19. mars.

President Rajoelina erklærte i samme tale at alle skoler og universiteter stenges i de to kommende ukene. Han sa dessuten at det blir forbud mot å avholde større møter og arrangementer. Dette kommer i tillegg til at alle grenseposter nå er stengt for innreiser.

Det er ganske uvirkelig det som nå skjer. Madagaskar, som er et åpent land, med et gjestfritt og vennlig folk, har blitt hermetisk lukket. Både luftveier og sjøterritorium er stengt for ordinær passasjertrafikk. Dette skjer akkurat når en skulle starte en lovende turistsesong. Reisebyråer, hoteller og nasjonalparker er preget av krisestemning.

Aldri har internasjonale flyselskaper hatt så mange ankomster og avganger på Ivato hovedflyplass på én dag som i går. Det var nok ikke så mange som kom inn i landet, men det var usedvanlig lange køer med folk som skulle reise ut før fristen torsdag 19. mars kl 23.59. Til og med et amerikansk fly var en snartur innom Ivato. En stor gruppe med amerikanske mormonere var blant de som måtte si farvel.

Siste nytt er imidlertid at Air France har fått landingstillatelse for to passasjerfly nå i helgen, men flyene må gå tomme fra Charles de Gaulle til Antananarivo. De som ikke fikk ordnet med billetter ut av landet i tide, får en siste mulighet. Air France kommuniserer at neste avgang blir en gang etter 6. mai…

Den store nyheten det siste døgnet er at medisinen chloroquine, som i mange årtier har reddet millionvis av mennesker i Afrika for malaria, skal være effektiv mot koronaviruset. Dette var den store nyhetssaken på den franske internasjonale nyhetskanalen RFI i går, og den samme nyheten ble formidlet av president Trump litt senere og av NRK og gassiske aviser i dag. Medisinen kalles per dags dato for Plaquenil hydroxychloroquine.

Institut hospitalo-universitaire Méditerranée Infection i Marseille har gjort foreløpige oppløftende studier som viser at seks dagers bruk av medisinen fører til at 75% av testpersonene blir kvitt viruset, mens det vanligvis bare er 10% som er kvitt viruset i samme tidsrom. Det er fortsatt mange uavklarte spørsmål, blant annet hva konsekvensen ved å bruke denne medisinen som behandling for korona blir for fortsatt bruk av produktet i kampen mot malaria.

 

AMB 20.03.2020