Et nytt Miami tar form. Det store prestisjeprosjektet i Toamasina med å rehabilitere strandpromenaden, sikre strandsonen mot sykloner og bygge ut infrastruktur for fritidsaktiviteter, er godt i gang. Under presidentvalgkampen i 2018 lovde Andry Rajoelina å gjøre denne viktige havnebyen på østkysten til en attraktiv ferie- og turistby. Han hadde latt seg inspirere av den amerikanske kystbyen Miami, og valgte å gi sitt «strandprosjekt» i Toamasina det samme navnet som Florida-byen. Dette prosjektet var ett av de viktigste valgløftene, en såkalt «velirano», da Rajoelina ble valgt som president. Han hadde et spektakulært valgshow etter mørkets frembrudd i strandsonen i Toamasina på tampen av valgkampen, hvor planene om Miami ble vist på store skjermer.

Miami i Toamasina blir, ifølge planene, realisert i fire faser. Avisen Tribune sier at det i første fase skal bygges en betongmur på 800 meter for å beskytte strandsonen mot sykloner. Videre blir strandpromenaden rehabilitert og hevet til et høyere nivå. Det blir også etablert lekeplasser, idrettsanlegg og salgsboder. Denne delen av prosjektet vil stå ferdig ved påsketider 2021. 

Mens Toamasina nå får realisert drømmene om en strandby, har presidentens andre store byprosjekt, «Solbyen Tana», møtt på problemer. Det har vært store lokale demonstrasjoner mot å bygge en ny, moderne by i Ambohitrimanjaka, nordvest for bydelen 67 Hectar i hovedstaden. Myndighetene har innsett at det vil bli for mange hindringer å overstige før en kan gjennomføre dette prosjektet i henhold til de opprinnelige planene. Nylig ble det derfor vedtatt at den nye byen, hvor det er planlagt å bygge nytt parlament, regjeringsbygninger og annen viktig infrastruktur, skal etableres på omlag tusen hektar i Imerintsiatosika på Maintirano-veien, 26 kilometer fra sentrum av Antananarivo. Det var her amerikanerne hadde et Nasa-senter frem til begynnelsen av 1970-årene. President Andry Rajoelina vil nok gjøre alt han kan for å komme i gang med dette prosjektet innen neste presidentvalg i 2023.

AMB 26.11.2020