Skjermbilde fra YouTube-dokumentaren

En atten minutter lang fjernsynsdokumentar i beste sendetid torsdag 16. april, sendt av den statlige kanalen TVM, har vært den store mediesaken på Madagaskar de siste dagene. I dette programmet fortalte piloten Alfa Ratombontsoa om en brasiliansk kvinne som han hadde med i et privatfly i begynnelsen av november 2019. Denne kvinnen, som visstnok heter Joana, skal ha formidlet en helt spesiell profeti.

Ifølge pilot Ratombontsoa fortalte kvinnen at det skulle komme en global helsekrise, «en biologisk krig», hvor mange mennesker vil komme til å dø. Videre skal brasilianeren ha sagt at Madagaskar vil bli rammet mye mindre enn mange andre land. Ikke nok med det, kvinnen skal også ha profetert at det skal bli oppdaget en effektiv behandlingskur på Madagaskar og at landet skal oppleve en god utvikling.

Piloten forteller at han og en kollega fraktet Joana med et privatfly til ulike steder av øya – lengst i sør, på nordspissen, i et vestlig hjørne av landet og til slutt lengst i øst. Hele veien brukte hun mye tid til å be. Flyreisene dannet et kors, ved at en startet i Tolagnaro lengst i sør, for deretter å fly til Antsiranana lengst i nord, og ved at en til slutt fløy landet på tvers fra Maintirano til Toamasina.

Dokumentarfilmen, som prøver å rekonstruere kvinnens reise og det hun formidlet, er lagt ut på Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=m3i6rbF25cY

Kvinnens «profeti» har vært en stor sak i de store gassiske avisene og i ulike fjernsyns- og radiokanaler, foruten at nyheten er blitt diskutert heftig på sosiale medier. De franske nyhetskanalene France 24 og RFI har også hatt reportasjer om dette litt spesielle budskapet.

Endel folk tror på profetien, mens andre er skeptiske eller helt avvisende. Skeptikerne fremhever at det er påfallende og mistenkelig at denne reportasjen kommer på statskanalen en uke etter at president Andry Rajoelina proklamerte at Madagaskar høyst sannsynlig har en naturmedisin som vil kunne behandle folk som er rammet av viruset Covid-19. Det blir også stilt spørsmål ved at reportasjen viser klipp fra en tale Rajoelina hadde under presidentvalgkampen i 2018.

Reportasjen til TVM var ifølge avisen Tribune lagt ut på hjemmesiden til presidenten på samme kveld som den ble sendt på statskanalen, men ble senere tatt ned. Profetien ble også omtalt på presidentens Facebook, men også dette ble tatt vekk samme kveld.

Journalist Gaëlla Borgia i France 24 sier at hun har prøvd å finne ut om den omtalte brasilianske kvinnen finnes, men at hun ikke har klart å spore henne opp. Andre er åpne for at historien om bønnekvinnen kan være sann, men er svært kritiske til hvordan fjernsynskanalen TVM har koblet denne kvinnens budskap sammen med den politiske agendaen til statsoverhodet. Noen sier at de har lest historien om brasilianeren på pilotens Facebook allerede i februar i år, altså lenge før president Rajoelina begynte å snakke offentlig om at Madagaskar muligens har en medisin mot korona.

Dette er nå blitt et politisk debattema på Madagaskar. Dommer Fanirisoa Ernaivo, som var en av presidentkandidatene i 2018, kommer med sterk kritikk av reportasjen i et intervju med nyhetskanalen RFI. Hun sparer ikke på kruttet: «Jeg har sett reportasjen, og jeg er rasende. Det å koble historien om denne brasilianske kvinnen til presidentens kunngjøring om en mulig gassisk behandlingskur, er for meg politisk utnytting og manipulerende propaganda overfor det gassiske folk. Det å spille på godtroenheten til et folk som generelt er åpent for det overnaturlige, foruten å prøve å få dem til å tro at Gud vil gripe inn på en ekstraordinær måte på Madagaskar via republikkens president, er for meg frastøtende».

President i Det felles-økumeniske rådet (FFKM) Rakotonirina David sier i et fjernsynsintervju at han ikke vil avvise profetier og det at Gud kan handle på en overnaturlig måte i vår tid, men han maner samtidig til edruelighet. Han er opptatt av at slike profetier skal prøves, og at tiden vil vise hva som er sant.

Avisen L’Express understreker at uansett hva som skjer videre, må landets politiske toppledelse ha gode vitenskapelige argumenter for å overbevise internasjonale helsefaglige institusjoner. L’Express advarer mot politiske feilvurderinger, som kan få alvorlige diplomatiske og finansielle konsekvenser for Madagaskar.

Siste ord er ikke sagt i denne saken. President Andry Rajoelina vil nok være tvunget til å si noe om hans tidligere omtalte mirakelkur i en planlagt radio- og fjernsynsoverført tale søndag kveld 19. april. I denne talen vil presidenten, ifølge avisen L’Express, kunngjøre og begrunne at Madagaskar vil ha «sanitær unntakstilstand» og være delvis nedstengt i ytterligere to uker, frem til 2. mai. Det vil overraske om ikke Rajoelina vil benytte denne anledningen til å kommentere det som har vært den store nyhetssaken de siste dagene.

Gassiske helsemyndigheter sier at det per dags dato er 120 registrerte smittetilfeller på øya. Over en fjerdedel av disse er nå friskmeldt. Offisielt er det ingen døde av korona på Madagaskar.

AMB 18.04.2020, revidert 19.04.2020