Antikorrupsjonsenheten BIANCO har i det siste rullet opp en stor underslagsskandale i pensjonsfondet CNaPS. Ifølge avisen L’Express anklager BIANCO syv personer for grov økonomisk utroskap, og sist uke startet en rettsprosess i antikorrupsjonsdomstolen (PAC). Fire personer er foreløpig varetektsfengselet, mens tre har fått bevegelsesbegrensninger.

Blant de anklagede er en tidligere statsminister, som avisene foreløpig ikke har navngitt. En annen «stor fisk» har fått mye medieoppmerksomhet den siste tiden. Det gjelder tidligere generaldirektør Raoul Arizaka Rabekoto i CNaPS, som i fjor ble valgt til president i Det gassiske fotballforbundet. Han fikk nylig utreiseforbund, såkalt Interdit de Sortie de Territoire, men han klarte likevel å komme seg til et møte i Det internasjonale fotballforbundets hovedkvarter i Sveits.

Anklagen gjelder underslag i forbindelse med pensjonsfondets bygging av et stort møte- og konferansesenter, inklusivt et fem stjerners hotell, på Vontovorona, litt utenfor hovedstaden Antananarivo. Det var den tidligere statsministerens entreprenørfirma som fikk kontrakten på det store byggeprosjektet. Ifølge ekspertene er bare 50% av byggeprosjektet realisert, mens det meste av den avtalte byggesummen allerede er utbetalt.  Totalrammen på dette prosjektet, hvor en har benyttet seg av penger i pensjonsfondet, er på den svimlende sum av 125 milliarder ariary, eller over 300 millioner kroner, ifølge L’Express. Underslaget har skjedd i perioden 2010 til 2018.

Hvis en statsminister har underslått midler i sin funksjon som statsminister, skal saken behandles i den gassiske riksrett (Haut Cour de Justice). Antikorrupsjonsdomstolen (PAC) mener imidlertid at den tidligere statsministerens mislighold av statlige midler, ikke kan knyttes til hans embetsutøvelse som regjeringssjef. Denne domstolen har derfor valgt å ta denne saken i egne hender.

Flere andre underslagssaker knyttet til CNaPS er også under opprulling ifølge L’Express.

 

AMB 02.03.2020