(Bildeillustrasjon fra lemurconservationnetwork.org)

Både gassiske og internasjonale medier har skrevet om store branner på nordvestkysten av Madagaskar den siste tiden. I dag har statsminister og utenriksminister hatt et eget møte med internasjonale organisasjoner, ambassadører og generalkonsuler om den alvorlige situasjonen. Mange branner har vært ute av kontroll, samtidig som det er noe sprikende informasjon om hva som faktisk skjer og ikke skjer.

Ifølge avisen L’Express har det hittil i år blitt brent 1.308 hektar bare i nasjonalparken Ankarafantsika. Av dette skal det være 252 hektar skog, mens resten er savanne. Samme kilde sier at 1.205 hektar ble rammet i Ankarafantsika i tiden til og med 23. september, mens 103 hektar brant i dagene etterpå.

Ankarafantsika blir betraktet som «den grønne lungen i Boeny». Her er det rik biodiversitet, og mange turister legger inn en stopp i denne nasjonalparken, på deres reise mellom hovedstaden Antananarivo og kyst- og feriebyen Mahajanga.

Nasjonalparkens vaktmannskap prøver i samarbeid med lokalbefolkningen å begrense ødeleggelsene. Gendarmer skal også være satt inn. Så langt skal seksten personer være fengslet, anklaget for ildpåsetting.

Satellittbilder viser omfanget av branner over tid. L’Express forteller at det i Boeny-regionen på nordvestkysten ble brent 148.554 hektar i 2017, mens tallet for 2018 skal være 169.850 hektar. 90% av dette er savanner, mens resten er jordbruksområder og skog.

Det er ulike motiver for brenning. Ofte brennes det for at krøtteret skal få grønt gress i slutten av tørketiden. Brenning er også en metode for å bryte nytt jordbruksland. Migranter fra det sørlige Madagaskar har de siste årene brent ned mye skog langs deler av vestkysten med tanke på å kunne dyrke peanøtter.

 

AMB 03.10.19 / bakkekontakten.com