Den gassiske regjering vedtok i helgen en tredje forlengelse av den sanitære unntakstilstanden på Madagaskar. Landet har vært nedstengt siden 21. mars, og en delvis nedstengning vil fortsette i alle fall til 16. mai.

President Andry Rajoelina sa i et intervju på radio- og fjernsynskanalene søndag kveld 3. mai: «Vi kan enda ikke erklære seier». Han understreket at krigen mot koronaviruset på ingen måte er vunnet.

Søndag 3. mai ble det satt ny rekord når det gjelder nye bekreftede smittetilfeller på en enkelt dag så langt i denne kriseperioden. Fjorten nye tilfeller ble offentliggjort, og det totale antallet er nå på 151.

Ingen er offisielt døde på Madagaskar, og omlag to tredjedeler av de som offisielt har hatt Covid-19, er nå friskmeldte. Syv av de nye smittetilfellene er knyttet til det store gruveselskapet Ambatovy i Toamasina, og alle de ansatte i dette selskapet er nå satt i karantene.

Det er fortsatt innreiseforbud, både til sjøs og med fly. Videre opprettholdes totalforbudet mot transport av passasjerer med innenriksfly.

I regionene Analamanga (Antananarivo), Atsinanana (Toamasina) og Matsiatra Ambony (Fianarantsoa) vil det fortsatt være forbud mot å samle mere enn femti personer på gudstjenester og andre samlinger, mens i resten av landet blir begrensningen fremover to hundre. Påbudet om å bruke munnbind innskjerpes, og en risikerer nå en halv dags samfunnstjeneste hvis en blir tatt uten denne beskyttelsen. Busser og taxier vil umiddelbart bli satt ut av drift i de tre forannevnte regionene, hvis ikke påbudet om munnbind og passasjerbegrensninger blir respektert.

Ettersom mange av de nye smittebærerne de siste dagene er barn, er det fortatt bare eksamensklasser (i siste året på barneskole, ungdomsskole og videregående) som får komme tilbake til skolene.

AMB 04.05.2020