Den franske ambassadøren Christophe Bouchard (bildet) har vært aktiv i det offentlige rom i det siste, ikke minst med generøse gaver. Avisen L’Express skriver at PC-er er blitt overlevert til Toby Ratsimandrava, som fungerer som gendarmeriets hovedsenter i Antananarivo. Samme avis forteller at sykehuset på Ampefiloha har fått fjorten respiratorer. Disse og andre hendelser den siste tiden tolker avisen som et fransk forsøk på å gjenerobre plassen som Madagaskars viktigste partner.

Det har vært relativt kjølige politiske relasjoner mellom Frankrike og Madagaskar de siste månedene, i kjølvannet av at forhandlingene om herredømmet over «de spredte øyene» i Mosambikkanalen har vært fastlåst. Den 18. mai ble ambassadøren «kalt inn på teppet» hos den gassiske utenriksministeren, etter at den franske presidenten hadde erklært etablering av et naturreservat på en av de omstridte øyene.

I forbindelse med sin tale på den franske nasjonaldagen 14. juli ba den franske ambassadøren om «pent vær», mens den gassiske utenriksministeren på sin side understreket ved samme anledning viktigheten av fredelig sameksistens, med respekt for Madagaskars selvstendighet.

 

AMB 01.08.2020