Tretti år etter at pave Johannes Paul II besøkte Madagaskar, er det nå klart for nytt pavebesøk. Pave Frans lander etter planen på Ivato lufthavn fredag 6. september kl 16.30, etter at hans program i Mosambik er unnagjort. Han blir i hovedstaden Antananarivo frem til tirsdag 10. september, med en innlagt dagstur til naboøya Mauritius på mandagen.

Den katolske kirke på Madagaskar så vel som gassiske myndigheter har forberedt seg godt. I lang tid har det vært mulig for katolikker over det ganske land å reservere plasser for seg selv på messen i utendørsanlegget Soamandrakizay søndag den 8. september. Forhåndspåmeldinger fra flere tusen katolske menigheter indikerer at nærmere en million mennesker vil delta på denne spesielle gudstjenesten.

President Andry Rajoelina har invitert offentlige institusjonsledere, ministre, parlamentarikere, representanter for det sivile samfunn, ambassadører og honorære konsuler til en mottakelse i presidentpalasset på Iavoloha den andre dagen av pavebesøket. Både president og pave vil holde taler ved denne anledning.

Ett av høydepunktene blir pavens besøk hos hans landsmann pater Pedro på senteret Akamasoa. Pater Pedro var pavens elev under sine studier i Argentina, og han leder nå et sosialt arbeid blant titusener av fattige og marginaliserte. Akamasoa og pater Pedro får mye internasjonal oppmerksomhet. På paterens gudstjenester kommer det gjerne over seks tusen mennesker.

Over store deler av Antananarivo har det vært utbedring av veier de siste to månedene. Myndighetene har også gjort en kjempejobb med å klargjøre anlegget på Soamandrakizay for ungdomsmøte og messe. Området er blitt planert og delvis gressbelagt, foruten at det er bygd et stort podium og etablert mange toalettanlegg.

Helsevesenet er satt i beredskap for å sikre et godt helsetilbud til hundretusener som blir samlet på utendørsarrangementene. Videre er ti tusen soldater utkommandert til å stå vakt langs riksveier og i hovedstadens gater. I tillegg blir det full mobilisering innenfor gendarmeri og politivesen. Også landets politistudenter skal være innkalt til tjeneste disse dagene. Parolen er at det ikke skal skje alvorlige ulykker langs veiene og i forbindelse med de store folkeansamlingene.

Den første store testen for myndighetenes sikkerhets- og beredskapsplaner blir når den spesiallagde pavebilen skal kjøre gjennom folkemassene fra Ivato til residensen til pavens sendemann på Ivandry fredag den 6. september sent på ettermiddagen.

 

AMB 26.08.19/ bakkekontakten.com