Flyselskapet Kuwait har fraktet 176 kvinner og ett barn til Antananarivo.  Det er første gang at det er blitt gitt innreisetillatelse på Madagaskar, i hvert fall som er offentlig kjent, siden landet ble nedstengt 20. mars i år.

Kvinnene har hatt arbeid som hushjelper og barnepassere i Kuwait, og har sammen med over ett tusen andre gassere i utlendighet bedt gassiske myndigheter om hjelp til å komme seg hjem, ifølge avisen L’Express.

Kvinnene ble testet for Covid-19 både ved avreisen fra Persiabukta og ved ankomst i Antananarivo. Per dags dato har over trettitre tusen personer testet positivt på koronaprøver i Kuwait, og det er nå 273 offisielle dødsfall i dette landet.

De «hjemkomne» kvinnene fikk ikke anledning til å møte familie og venner på Ivato hovedflyplass, men ble kjørt rett til to hoteller i hovedstaden for fjorten dagers karantene. Et stort oppbud av politi og militære enheter passet på at alt gikk ordentlig for seg på flyplassen da kvinnene kom.

Utenriksdepartementets talsperson Adèle Virginie Rahelisoa fortalte på en pressekonferanse at svært mange av kvinnene har vært utsatt for vold og misbruk under deres opphold i Kuwait. Endel av kvinnene har ifølge UDs talsperson «flyktet fra husene til deres arbeidsgivere etter at de har vært utsatt for psykisk trakassering og fysisk vold». Rahelisoa sier at alle som har vært utsatt for overgrep, misbruk og trakassering under sitt opphold i Kuwait får umiddelbart hjelp av det gassiske helse- og omsorgsapparat.

Hjemsendelsen av kvinnene skjedd i et nært samarbeid mellom kuwaitiske og gassiske myndigheter. Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (OM) og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) har gitt viktig assistanse, ifølge det gassiske utenriksdepartementet.

AMB 09.06.2020