Ifølge Madagaskars nasjonale koordineringsenhet for bekjempelse av Covid-19 (CCO) har det vært en positiv koronautvikling de siste to ukene. Antallet nye smittetilfeller har gått merkbart ned. President Andry Rajoelina sa i et fjernsyns- og radiointervju søndag 23. august at en nå kan lette på restriksjonene.

Folk kan igjen jobbe normalt i hovedstaden, og restauranter kan ha inntil femti gjester. Videre gis det tillatelse til at bybussene på nytt kan frakte passasjerer, under forutsetning av at alle bruker masker og at det er tilgang til desinfiserende middel.

Det er tillatt å reise fra provinsene opp til Antananarivo, men en holder foreløpig noe igjen i forhold til reiser ut av hovedstaden. De kommende to ukene vil det normalt bare være tillatt å reise fra hovedstaden til havnebyen Toamasina, under betingelse av at visse smittevernregler respekteres.

Flyselskapene får tillatelse til å fly innenlandsruter på nytt fra første september. Forutsetningen for å kunne reise på denne måten, er at en har testet negativt på en såkalt PCR-prøve de siste førtiåtte timene før avreise. Foreløpig er det imidlertid ikke gitt godkjenning til å gjenopprette det internasjonale rutetilbudet. Det er inntil videre kun charterfly som får frakte passasjerer til og fra Madagaskar. På nåværende tidspunkt er det bare personer med gassisk statsborgerskap som får reise inn i landet, men det er ventet at det vil bli åpnet opp for at diplomater, bistandsmedarbeidere, forretningsfolk, turister og andre kan reise inn om kort tid. Det vil stilles samme krav for denne typen innreiser som det som gjelder for gassere som nå reiser tilbake til hjemlandet. En må ha et negativt testresultat på PCR-prøver både før avreise fra utlandet og ved ankomst på Madagaskar.

Det er nå presentert en plan for gjennomføring av offentlige eksamener. De første vil gå av stabelen allerede i begynnelsen av september. For øvrig blir det anledning til å ha møter og gudstjenester for inntil femti personer. Dette siste gjelder hele landet.

De siste dagene har det vært mindre enn hundre nye offisielle smittetilfeller hver dag, og flere behandlingssentre for Covid-19 blir denne uken lagt ned. På det meste var det tre til fire hundre registrerte tilfeller hver dag. Selv om de offisielle smitte- og dødstallene ikke representerer den reelle situasjon på Madagaskar, er det ingen tvil om at det nå er en nedadgående kurv.

Det er interessant å registrere at prosentandelen av de som tester positivt på Covid-19 er mye lavere enn tidligere. Ifølge gassiske helsemyndigheter har omlag en femtedel av testene vært positive de siste dagene.

 

AMB 24.08.2020