I dag har Andry Rajoelina flyttet inn på presidentkontoret i palasset på Iavoloha. Det er første gang i Madagaskars historie at en demokratisk valgt president har kunnet overdra fullmaktene til en nyvalgt president i en slik seremoni. Normen til nå har vært ulike former for overgangsstyre før en har kunnet få på plass en demokratisk valgt president.

Selv om Hery Rajaonarimampianina ikke leverte tilbake den store symbolske nøkkelen han fikk fra Andry Rajoelina i 2013, så var det likefullt en høytidelig overdragelse av presidentmakten mellom de to samme personene i dag, med interimpresident Rivo Rakotovao tilstede.

Som kjent gikk Hery Rajaonarimampianina av som president i begynnelsen av september 2018, i respekt for grunnlovens paragraf om betingelsene for at en sittende president kan stille til gjenvalg. I dag var han tilbake på Iavoloha og sendte stafettpinnen videre til nyvalgt president Andry Rajoelina. Den tredje aktøren i presidentpalasset i dag, Rivo Rakotovao, som har vært fungerende president de siste månedene, har senere på dagen gjenopptatt vervet som senatspresident.

Den store dagen blir lørdag 19. januar – med edsavleggelse på Mahamasina stadion på formiddagen, festmiddag i presidentpalasset på Iavoloha, konsert på Mahamasina på ettermiddagen og fyrverkeri ved Lac Anosy om kvelden. Spesialutsending Arild R. Øyen representerer statsminister Erna Solberg under festlighetene. Ministerråd Johan Meyer og generalkonsul Arild M. Bakke blir også med.

Syv afrikanske statsoverhoder har så langt meddelt at de blir tilstede på presidentinnsettelsen. Hovedstadsavisen L’ Express har som sitt hovedoppslag i dag at Etiopias president, kvinnen Sahle-Work Zewde, vil kaste glans over begivenheten. Nå i ettermiddag melder nyhetskanalene at også president George Weah i Liberia, som er berømt for at han ble kåret til verdens beste fotballspiller av FIFA i 1995 og at han fikk Gullballen samme år, er på vei til Madagaskar. Videre kommer statsoverhodene i Ghana, Komorene, Guinea, Zambia og Namibia. Også presidenten i Den Afrikanske Union (AU) skal ha meldt sin ankomst. Den franske ekspresidenten Nicolas Sarkozy er allerede ankommet Antananarivo.

I 2013 møtte president Rajaonarimampianina store konstitusjonelle utfordringer i arbeidet med å utpeke en statsminister, og det gikk mange uker før han fikk utnevnt en regjering. Avisene formidler nå at Andry Rajoelina vil offentliggjøre sitt valg av statsminister allerede på innsettelsesdagen og at en ny regjering vil være på plass neste uke. Det blir også kommunisert at Rajoelina har som målsetting at halvparten av ministrene skal være kvinner.

Det har vært noe uro rundt gjennomføringen av presidentvalget på Madagaskar. Både den nasjonale valgkommisjonen (CENI) og forfatningsdomstolen (HCC) har fått høre mye kritikk. Men det er en gjengs oppfatning at det er vanskelig å gjennomføre et mere demokratisk valg i den nåværende situasjon. Ekspresidentene Ravalomanana og Rajaonarimampianina, som selv var kandidater i presidentvalget, har gratulert Rajoelina med seieren. De har begge tatt til orde for samhold og samarbeid. Det er imidlertid fortsatt et åpent spørsmål om disse to deltar på festlighetene på Mahamasina og på Iavoloha den 19. januar.

 

AMB 18.01.19

Kilde: http://www.bakkekontakten.com/nyhetsglimt.php?id=69adc1e107f7f7d035d7baf04342e1ca