31. januar 2020 ble det toppmoderne fem-stjerners hotellet Novotel åpnet i Antananarivo, med president Andry Rajoelina og landets toppelite til stede. I sin tale under den offisielle åpningen sa presidenten at målet er å doble antallet turister på Madagaskar, og at myndighetene vil satse stort på hotellbransjen i tiden fremover. Bare noen måneder senere er dette største konferansehotellet i Indiahavet praktisk talt tomt for turister og andre internasjonale gjester. De syv møte- og konferansesalene har knapt nok vært i bruk de siste par månedene.

Situasjonen på Novotel reflekterer en dyp krise i hele hotell- og reiselivsbransjen på Madagaskar. Avisen La Gazette de la Grande Ile skriver at halvannen million mennesker er rammet av manglende turisme. Avisen skriver også at næringen taper nærmere to tusen milliarder ariary (fem milliarder Nok) de tre første månedene av koronakrisen.

Avisen L’Express sier at nesten to tusen guider i de førtitre nasjonalparkene under paraplyorganisasjonen Madagascar National Parc er uten arbeid. Disse parkene hadde i 2019 nesten 250.000 registrerte turistbesøk.

På Madagaskar er det lite hjelp å få for arbeidsløse eller permitterte personer.

AMB 05.06.2020