Det gassiske landslaget i fotball har vært førstesidestoff i avisene på Madagaskar de siste dagene. For første gang i historien stiller Madagaskar i et internasjonalt mesterskap i fotball, og det er ingen tvil om at dette betyr mye for den nasjonale selvfølelsen. Mange fotballinteresserte gassere har de siste månedene drømt om suksess i Afrikamesterskapet i Egypt, men de som er mere realistisk anlagt har ikke levnet det gassiske landslaget særlige muligheter.

Før Madagaskar lyktes med å kvalifisere seg til dette Afrikamesterskapet, hadde landet tapt 15 av 16 kamper i forbindelse med kvalifiseringsrunder. Stor var overraskelsen og gleden da Madagaskar klarte å spille uavgjort 2-2 mot Guinea i sin første kamp i et internasjonalt mesterskap natt til søndag i Alexandria. Internasjonale mediekanaler som RFI og BBC gir laget til Madagaskar gode karakterer etter kampen. BBC sin utsendte reporter berømmer de gassiske fotballspillernes innsats og kampvilje.

Guinea, som har god erfaring fra tidligere mesterskap, ledet 1-0 ved pause. Men i løpet av de ti første minuttene i andre omgang hadde Madagaskar scoret to ganger. Da Anicet Andrianantenaina satte inn Madagaskars første mål i et internasjonalt mesterskap, utspant det seg ville jubelscener blant spillere og trenere. Og da Madagaskar like etterpå gikk opp i ledelsen, måtte Guineas trener sette inn Liverpool-stjernen Naby Keita, som har vært skadet etter semifinalen i mesterligaen mot Barcelona 1. mai. Guinea klarte å sikre uavgjort på grunn av et straffesparkmål, etter en stygg gassisk takling innenfor sekstenmeteren.

Tidligere på kvelden var det en forrykende match mellom Nigeria og Burundi, som er i samme gruppe som Madagaskar. Selv om også Burundi spilte sin første kamp i et internasjonalt mesterskap, så gav debutantene fra dette lille landet i Øst-Afrika stjernelaget til Nigeria skikkelig kamp. I andre omgang fikk riktignok Nigeria ett mål, som gjorde at laget til slutt vant kampen. Hvis en ser på antall sjanser og nivået på spillet, kunne også denne kampen like gjerne ha endt uavgjort. Jeg så selv kampen på Bole internasjonale flyplass i Addis Abeba.

Madagaskar møter Burundi på torsdag 27. juni og Nigeria 30. juni. – Vi får si med en tidligere pave at «fotball er det viktigste av det uvesentlige».