Det gassiske flagget har, som vanlig, veiet overalt i ukene og dagene frem mot nasjonaldagen. Men selve feiringen den 26. juni blir noe annerledes dette året. Landets nye president, Andry Rajoelina, ønsker å kommunisere nasjonalt retningsskifte og politisk fornyelse.

Allerede for et par uker siden ble det offentliggjort at det ikke blir en bankett i presidentpalasset på nasjonaldagen. I mange år har et par tusen mennesker blitt invitert til en storslått feiring med tre retters middag i palasset på Iavoloha. President Rajoelina sier at han ikke vil sløse bort mye penger på en fest sammen med landets politiske og økonomiske elite samtidig som en stor del av den gassiske befolkning ikke kan spise seg mette.

Den tradisjonelle militærparaden på Mahamasina er flyttet til ettermiddagen. Ettersom de militære styrkene feirer sin grunnleggelse på selveste nasjonaldagen, så har denne paraden alltid stor symbolsk verdi for ordensmakten. Men i år ønsker presidenten gjennom denne paraden å markere ny styrke i møte med ulike sikkerhetsutfordringer, ikke minst i forhold til okserøvere og økokriminalitet. Et nytt fly for troppeforflytninger og tre nye helikoptre for overvåkning av såkalte «røde områder» vil bli presentert under paraden.  Over hundre nye kjøretøyer skal visstnok også ha blitt overlevert landets forsvar de siste dagene.

President Andry Rajoelina har ellers kommunisert at han vil være tilstede på det spektakulære fyrverkerishowet ved Lac Anosy kvelden før den store dagen. Det har ikke vært vanlig at landets statsoverhode er personlig tilstede på dette fyrverkeriet, men Andry Rajoelina ønsker nok med dette å kommunisere solidaritet med vanlige folk.

Rwandas president Paul Kagame blir æresgjest på årets nasjonaldagsfeiring. Også dette har stor symbolverdi. Madagaskars nye president ønsker å la seg inspirere av den ro, orden og utvikling som hans rwandiske kollega har skapt i sitt eget land. President Rajoelina og mange av hans politiske medarbeidere promoterer Rwanda som et eksempel til etterfølgelse når det gjelder økonomisk og sosial utvikling. Det at grunnleggende menneskerettigheter har relativt dårlige kår i Rwanda, er tilsynelatende mindre viktig i denne sammenheng.

Vi ønsker det gassiske folk en god feiring av nasjonaldagen den 26. juni.

 

AMB 25.06.19 / bakkekontakten.com