Tusenvis av mennesker på Madagaskar er rammet av akutt mangel på mat og vann. Pengene som samles inn går til nødhjelp og gjenoppbygging.

STØTT AKSJONEN HER


Nå er Madagaskar igjen hardt rammet av naturkreftene. Syklonen Batsiray  har ødelagt bygninger og store deler av avlingene i den østlige delen av landet. Den primære utfordringen på kort og mellomlang sikt er tilgang på mat og rent drikkevann. 

Ved hjelp av pengene fra denne innsamlingen vil det være mulig å dele ut mat og rent vann, hjelpe lokalbefolkningen i gang med å dyrke jorda, slik at de kan få nye avlinger som erstatning for åkrene som nå er ødelagt, og bidra med bølgeblikkplater til gjenoppbygging av kirkebygg og skoler.

– Vi trenger hjelp nå. Situasjonen er prekær, sier Hobiharisoa Randrianarijao som er rektor ved jordbruksskolen Fihaonana. Han forteller om enorme ødeleggelser i Vohipeno by, der skolen ligger.

Slik ser det nå ut i Vohipeno by, hvor Fihaonana jordbruksskole ligger. Selve skolen ligger på en høyde utenfor byen og er derfor ikke oversvømt.

Nødrop fra kirken

FLM, den lutherske kirken på Madagaskar, har sendt et nødrop til NMS, der de ber om hjelp til å ta vare på den syklonrammede befolkningen. Kirken har planer om matutdeling og gjenoppbygging, men de trenger penger.

Hobiharisoa Randrianarijao forteller at situasjonen er prekær. ‘

– ­Her i vårt område er det mange tusen mennesker som er i akutt nød. De har samlet seg i sentra der de håper å få mat. Problemet er at det ikke finnes store matlagre i denne delen av Madagaskar. Derfor håper vi å få tak i tjue tonn ris fra havnebyen Manakara, som ligger en times kjøretur herfra. Veiene til andre deler av landet er ødelagt av flommen. Vi har inngått et samarbeid med den katolske kirken, slik at vi på en mest mulig effektiv måte kan få delt ut maten, sier Hobiharisoa Randrianarijao, som mange nordmenn kjenner best som Hoby. 

Oversvømte rismarker

Den voldsomme syklonen traff Madagaskar med full styrke lørdag kveld klokka 19.00. I sju timer var det den sørøstlige delen av øya rammet av en enorm storm og store vannmengder. Tusenvis av hus ble ødelagt, men det er de oversvømte rismarkene som bekymrer mest.

– Ris er det viktigste i kostholdet her på Madagaskar. Risplantene kan stå inntil tre døgn under vann, men deretter begynner den å råtne. Det er det som skjer nå. De store rismarkene er oversvømt. Dermed får ikke folk mat. Tusenvis, de fleste av dem barn, er nå samlet på steder de håper at de kan få et måltid mat, forteller Hoby.

Men jordbruksskolerektoren vet godt at utdeling av mat ikke er en varig løsning. Derfor er han opptatt av at befolkningen må få hjelp til å komme i gang med dyrking av mat så raskt som mulig.

– Søtpotet kan høstes etter kort tid. Nå er det om å gjøre å komme i gang med dyrking så fort som mulig. Vi må også hjelpe folk til å dyrke ris og kassava, slik at de kan slippe å være avhengig av matutdeling, sier Hoby, som også forteller at den største lutherske kirken i byen er skadet og at deler av internatet ved jordbruksskolen er ødelagt.

– Tusenvis av mennesker har mistet sine hjem. Men det er et mindre problem enn matmangelen. Når vannet trekker seg tilbake, klarer folk å bygge opp igjen hjemmene i løpet av noen få dager. Men de er avhengig av mat i lengre tid, sier han.

Bølgeblikkplater i gatene

I Manakara, der befolkningen i Vohipeno håper å kunne kjøpe ris, opplevde Gerrard Mahadimby syklonen som ekstremt dramatisk.

– Jeg tror aldri at jeg har vært så redd tidligere. Det var voldsomme vindkast og et langvarig regnvær. Bølgeblikkplater fløy rundt her i gatene. Vi måtte bare holde oss innendørs, sier Gerrard Mahadimby.

Også i Manarkara er det behov for matutdeling. Rundt om i byen er det hjelpesentre med plass til noen hundre mennesker.

– Kona mi var med på matutdeling i dag. De serverte rundt ett tusen måltid med varm mat, men det var like mange som ikke fikk noe. Det haster med å få hjelpen fram hit, sier Gerrard, som har mange venner i Norge. Han er sivilagronom, utdannet fra Ås. Han har også et stort kontaktnett i NMS.

Mat, jordbruk og bygninger

Den gassiske kirken ber NMS om økonomisk støtte til matutdeling flere steder på østkysten. Kirken ber også om penger slik at de syklonrammede kan komme raskt i gang med dyrking av ris og annen mat. På litt lengre sikt er det behov for å gjenoppbygge kirker og skolebygg. Kirken har mange som står klare til å være med i hjelpearbeidet, men de trenger penger til å kjøpe inn det som trengs for å gi hjelp.

Akutt behov for hjelp nå

Ved å gi til denne spleisen er du med på å gi livsviktig nødhjelp til menneskene i Vohipeno og Manakara. Tusen takk for din støtte!  (Kilde: nms.no)

STØTT AKSJONEN HER!