Mahasina stadion, når det en dag står ferdig.
Den gassiske nasjonaldag, som markerer at Madagaskar fikk uavhengighet fra Frankrike i 1960, ble ikke som planlagt dette året. Det var egentlig laget et program for en storstilt feiring i forbindelse med 60-årsjubileet, men slik skulle det ikke bli. På grunn av koronarestriksjoner ble det hverken det tradisjonelle fyrverkeriet eller folkefest på Mahamasina stadion. Hvis landet klarer å overvinne Covid-19 i løpet av de kommende månedene, blir det en stor folkefest 14. oktober i stedet. Dette er datoen da Madagaskar ble erklært som republikk i 1958, og denne dagen ble årlig markert i 1960-årene under den første republikk.

Byggearbeidet på Mahamasina er sterkt forsinket. Det offisielle arrangementet med militærparade ble i stedet arrangert på Uavhengighetsavenyen, der det var slike nasjonaldagsmarkeringer også under president Philibert Tsiranana i 1960-årene. Nostalgien var i høyeste grad tilstede da president Andry Rajoelina kjørte i samme Cadillac som ble brukt av uavhengighetspresidenten tidlig i 1960-årene. Denne veteranbilen, som har skiltet med påskriften «Filoha», var visstnok i sin tid en gave fra Frankrike.

Det var bare et begrenset antall personer som kunne være tilstede på den stilfulle militærparaden på avenyen, men alt ble sendt direkte på gassisk fjernsyn. En av æresgjestene var admiral og tidligere president Didier Ratsiraka. I et intervju fortalte han at han begynte på marineakademiet i frigjøringsåret 1960. Han kommenterte begivenheten på følgende måte: «Det er fantastisk for meg å kunne være med på denne seremonien. Jeg gratulerer det gassiske folk og nasjonens forsvar». Og han fikk også sagt at «det aldri må bli noe nytt statskupp».

Avisen L’Express forteller om hyggelige hilsener fra ulike nasjoner på dagen, blant annet Frankrike, USA og Sør-Korea. President Vladimir Putin i Russland sendte en hilsen til Andry Rajoelina, hvor han skriver: «De hjerteligste gratulasjoner i anledning 60 årsjubileet for erklæringen av uavhengighet i deres land!»  Og han la til: «De russisk-gassiske relasjonene har lenge vært preget av vennskap.  Jeg er sikker på at dialogen vil utvikles videre, og at det fortsatt vil være et konstruktivt bilateralt samarbeid, som vil ivareta de grunnleggende interesser i våre folk».

AMB 26.06.2020