I likhet med resten av Madagaskar ble turistøya Nosy Be stengt for internasjonale flyruter den 19. mars i år. Godt og vel et halvt år senere har Ethiopian Airlines startet med tre ukentlige flygninger mellom Addis Abeba og øya på nordvestkysten av Madagaskar. Det franske flyselskapet Air Austral vil, ifølge nettavisen Moov, begynne å fly mellom La Reunion og samme destinasjon den 16. oktober. Air Austral har daglige ruter mellom La Reunion og Paris, og Nosy Be kan nå relanseres som turistmål i det franske markedet. 

Flyplassen på Nosy Be er den eneste internasjonale flyplassen på Madagaskar som får ta imot rutefly fra utlandet. Alle andre fly til og fra landet er foreløpig charterfly, og det er klare begrensninger for hvem som får reise med disse flyene.  Det vurderes nå om det skal åpnes opp for rutefly fra naboøyene i Det Indiske Hav til byene Toamasina, Antsiranana, Tolagnaro og Tulear i slutten av oktober.

Turister som ankommer Nosy Be får bare oppholde seg på denne øya og de omkringliggende småøyene. Det er strengt forbudt å reise videre til andre deler av Madagaskar.

Luftfartsmyndighetene har vedtatt følgende regelverk for turister som kommer til Nosy Be:

–      Returbillett må være i orden

–      Temperaturmåling ved ankomst

–      PCR-test med negativt resultat tatt senest 72 timer før ankomst

–      Signering av en erklæring om smittevern

–      Utfylt helseskjema

–      Ny PCR-test på hotellet 72 timer før avreise, hvis dette er noe som kreves av landet en skal tilbake til.

Turisthotellene på Nosy Be har signert en avtale med gassiske myndigheter om diverse koronatiltak. Videre har resepsjonister, servitører, Spa-medarbeidere, guider og sjåfører fått nettbasert opplæring i smittevern av Madagaskars nasjonale turistbyrå (ONTM). En uke etter at Nosy Be ble gjenåpnet, har hotellene i gjennomsnitt et belegg på 25%, ifølge Moov.

AMB 08.10.20