De siste årene har det blitt plantet neem og akasie mange steder på Madagaskar. Trærne er robuste, tåler dårlig jord, utstår tørke og vokser svært raskt. De positive erfaringene skaper nå en ny optimisme i arbeidet med å stoppe avskogingen og å gjøre Madagaskar til et grønt land. I India har neemtreet i årtusener blitt brukt til medisinske formål og tannpuss. Flere typer av akasie tiltrekker bier, og kan gi birøktnæringen et etterlengtet løft.

Myndighetene i Morondava forteller at det vil bli plantet fem millioner trær i denne regionen de kommende månedene. Et offensivt program kommuniseres også på Antsirabe. Planteskolen Andranonahoatra-Mandaniresaka, som støttes av miljø- og utviklingsministeriet, har ifølge avisen L’Express gjort klar omlag seks millioner planter, fordelt på ti forskjellige tresorter. Plantene vil bli gitt gratis til foreninger, organisasjoner og enkeltpersoner som er motivert for å gjøre en innsats innen treplanting, i perioden fra 15. november. Fra og med 19. januar vil det også bli arrangert større treplantingsaksjoner, initiert av myndighetene.

Treplanting må kombineres med en målrettet strategi for å redusere brenning av steppe- og skogsområder. Myndighetene har så langt i år ikke lyktes med å finne effektive tiltak mot brenning.

 

AMB 28.10.19