Også i år er pater Pedro Opeka og hans organisasjon Akamasoa foreslått til Nobels fredspris. Denne gang er det den slovenske statsminister Janez Jansa som offisielt har fremmet hans kandidatur. Begrunnelsen er, ifølge nettavisen Moov, at paterens sosiale arbeid «gir et viktig bidrag til internasjonal fred gjennom kampen mot fattigdom, marginalisering og urettferdighet». 

Pater Pedro ble født i Argentina i 1948, og han hadde nåværende pave som sin lærer i sine første teologistudier. Allerede i 1970 kom han som misjonær til Madagaskar. I de første årene på 1970-tallet var han i Vangaindrano, og deretter hadde han et opphold i Frankrike hvor han lærte fransk og avsluttet teologistudiet. I løpet av studiene i Frankrike kom han i kontakt med det økumeniske fellesskapet Teize.

Den 71 år gamle pateren har i mange år fått nasjonal og internasjonal anerkjennelse for sitt engasjement for fattige og sårbare mennesker. Under pavens besøk på Madagaskar i september 2019 var han med på en gudstjeneste på senteret til pateren i hovedstaden.

Organisasjonen Akamasoa har bygd opp små byer, hvor det er hus, utdanningsinstitusjoner og arbeidsplasser, for nærmere tretti tusen mennesker. I en av disse omsorgsbyene hentes det ut byggesteiner fra et fjell, og det er tanken at krateret i dette steinbruddet skal bli en naturlig katedral i fremtiden.

Flere hundre tusen sårbare mennesker har på ulike måter fått hjelp fra pater Pedros sosiale prosjekter, ifølge Moov.

AMB 06.02.21