Den katolske kirke på Madagaskar og gassiske myndigheter har gjort alt klar for å ta imot pave Frans. Da flyet med paven landet på Ivato kl 16.00 (15.00 norsk tid), ringte katolske kirker i hovedstaden Antananarivo med sine klokker.

Folk flest i hovedstaden er direkte berørt av besøket. Alle skoler har vært stengt i dag. Offentlige ansatte, fabrikkarbeidere og mange andre har fått fri fra midt på dagen. Og den nye veien fra Ivato til Ankorondrano har vært stengt for all normal trafikk i hele ettermiddag. Det var på denne veien pave Frans kjørte, til dels i en åpen, lokalprodusert Karenjy-bil, til Det apostoliske nuntiaturet på Ivandry.

Pilgrimer fra hele landet, ja, til og med fra naboøya La Reunion, strømmer nå inn til hovedstaden. De blir innkvartert på katolske sentrer og skoler rundt omkring i hele byen.

De store avisene har i flere dager hatt svært mye stoff om pavebesøket, og i dag preger denne begivenheten naturligvis forsidene. Flere aviser understreker at dette både er et ekstraordinært kirkebesøk og et stort statsbesøk. President, statsminister og en rekke ministre har vært sterkt involvert i forberedelsene. Så sent som kvelden før kirke- og statsbesøket startet, var Madagaskars statsoverhode Andry Rajoelina på en siste inspeksjon på det store uteanlegget på Soamandrakizay.

Landet har aldri tidligere forberedt et besøk så godt og grundig. Mange veier i Antananarivo er blitt rehabilitert, og veien gjennom Alarobia er blitt utvidet til firefelts vei.

Det er et enormt sikkerhetsoppbud i hele byen. Politi og gendarmer står tett i tett på sentrale steder i byen. To hundre overvåkningskameraer er satt opp på strategiske plasser, og helikoptre flyr mer eller mindre konstant over hovedstaden.

På mange veier må en ha spesialtillatelse for å kunne kjøre. Det blir sagt at over en halv million mennesker må gå til fots gjennom byen for å komme til utendørsgudstjenesten på søndag formiddag.

Avisene viser fantastiske bilder fra utendørsanlegget på Soamandrakizay. Det er blitt rene parkanlegget, med grønne plener og gruslagte gangveier. Videre er det laget et kjempepodium, mobile restauranter og moderne toalettanlegg.

Vann- og elektrisitetsvesenet JIRAMA sier i en pressemelding i dag at de har plassert ut mange vannsisterner med drikkevann rundt omkring på utendørsanlegget og femtifem andre steder i byen. De siste dagene skal JIRAMA også ha satt opp 170 lysstolper, og anlegget på Soamandrakizay har fått til disposisjon en transformator på 630 KVA og strømaggregat på 2 x 400 KVA. Andre samarbeidspartnere har levert et forsterkeranlegg på 200.000 watt. Videre vil det være fem kjempeskjermer og tjuefem mobile skjermer på utendørsanlegget.

Scenen på Soamandrakizay er blitt pyntet med treskulpturer fra Ambositra. Treskjærerne har visstnok jobbet med dette spesialoppdraget de siste åtte månedene. Restriksjonene på salg av palisander og rosentre har skapt visse utfordringer ifølge avisa L’Express, men treskjærerne har visstnok klart å løse problemet med å samle inn trematerialer fra gamle lagre.

Det er ventet at pave Frans vil fokusere på fredelig sameksistens, rettferdighet og antikorrupsjon under sitt besøk.

 

AMB 06.09.19, revidert noen timer etter første utgave