Et voldsomt regnvær har preget Madagaskar den siste uken. Antallet hjemløse og omfanget av ødeleggelsene har katastrofedimensjoner. I går ettermiddag var det derfor ekstraordinært regjeringsmøte, hvor det ble erklært at «Madagaskar er i en katastrofetilstand». Regjeringen oppfordrer til nasjonal solidaritet og ber om katastrofehjelp fra det internasjonale samfunn.

Den siste oversikten fra Det nasjonale beredskaps- og katastrofeorganet (BNGRC) opererer med 90.013 katastrofeofre, hvorav 21 omkomne, 20 savnede og 10.777 husløse. De fleste dødsfallene har skjedd på grunn av drukning. Det er ventet at alle tallene i oversikten vil stige de kommende dagene.

Hele landsbyer ligger nå under vann. Redningsarbeidet pågår natt og dag. Ifølge avisen L’Express var president Andry Rajoelina selv med på en større operasjon fredag den 24. januar for å redde mennesker som hadde tatt sin tilflukt i trær og på hustak.

Både hurtiggående båter og helikoptre er tatt i bruk i redningsarbeidet. Ifølge nyhetskanalen Moov er omlag 150 personer i Mahajamba-området reddet ved hjelp av helikoptre så seint som i dag. Fortsatt er det visstnok mange som venter på evakuering.

Syv av tjueto regioner er hardt rammet av oversvømmelser og veibrudd. Det gjelder Malaky (Maintirano), Betsiboka (Maevatanana), Boeny (Mahajanga), Diana (Antsiranana), Sofia (Antsohihy), Alaotra Mangoro (Ambatondrazaka) og Analamanga (Antananarivo). Noen av landets viktigste områder for risproduksjon i Ambatondrazaka og Marovoay ligger nå under vann. Hovedveiene til Mahajanga, Antsiranana, Ambanja, Ambato Boeny og Ambatondrazaka er stengt, og det pågår nå arbeid for å kunne åpne veiene for trafikk så snart som mulig.

Regjeringen har allerede før årets regntid sikret seg internasjonal støtte ved eventuelle naturkatastrofer. Landet vil derfor umiddelbart få tilgang til 50 millioner dollar fra Verdensbanken og 11,7 millioner dollar fra Det franske utviklingsdirektoratet (AFD). Nødproviant, medisiner, desinfiserende midler, telt og solenergilamper blir nå delt ut til de katastroferammede. Myndighetene kommuniserer også at det vil bli stilt til disposisjon såfrø og dyrefôr.

Nyhetskanalen Moov har i dag lagt ut bilder fra katastrofeområdene: https://www.moov.mg/actualites/nationale/detail/des-images-de-linondation-dans-louest-de-madagascar

 

AMB 25.01.2020