De siste to ukene har gassiske aviser skrevet mye om årets artiumeksamen, eller det som en på Madagaskar kaller baccelauréat eller bare bac. Eksamensoppgaver kom på avveier og ble spredt på sosiale medier. Det var også store forsinkelser i utleveringa av oppgaver en rekke steder, og det var eksempler på kandidater som måtte sitte med sine oppgaver helt til klokka ni om kvelden.

Det er ikke mistanke om korrupsjon denne gang, men påtalemyndighetene betrakter likefullt lekkasjen av eksamensoppgaver som en alvorlig straffesak. Representanter for landets myndigheter har til og med kommet med anklager om «forsøk på politisk destabilisering».

Over femti personer har foreløpig status som mistenkte i saken. En tidligere nasjonal eksamensdirektør er varetektsfengslet. Det samme er flere lærere og en rekke studenter. Noen av de mistenkte har inntil videre fått bevegelsesbegrensning, og må melde seg til politiet regelmessig.

Minister for høyere utdanning, Blanche Nirina Richard, har måttet tåle mye kritikk i kjølvannet av eksamensrotet. Kritikken ble ikke mindre av at det gikk flere dager før det kom en skikkelig beklagelse fra henne.

Det ble tidlig tatt til orde for å annullere artiumseksamenen, men president Andry Rajoelina sa på en pressekonferanse forrige uke at det ikke er aktuelt å gjennomføre eksamenen helt på nytt. I stedet vil myndighetene arrangere en ny artiumseksamen for alle som har strøket. Den nye runden med eksamener blir 23. – 26. oktober. Strykprosenten var svært høy denne gang. Omlag 60% av kandidatene i første runde har strøket, og de vil nå få en ny mulighet.

De som nå utarbeider oppgaver til den nye artiumseksamenen, har holdt til på et isolert sted siden 7. oktober. Disse personene er blitt fratatt all mulighet til å kommunisere med andre via mobiltelefoner og internett. Ifølge avisen L’ Express vil de måtte være i isolasjon helt frem til siste eksamen er gjennomført den 26. oktober.

 

AMB 15.10.19