Leder for Vennskapsforeningen Norge-Madagaskar (VNM), Kåre Kristensen (bildet), er nå på besøk på Madagaskar. Vennskapsforeningens leder har som mål å bygge ut kontaktflaten i ulike gassiske miljøer og samle informasjon om den aktuelle situasjon i landet. Dette har stor betydning for foreningens oppfølging av sine medlemmer, informasjon overfor ulike grupper i det sivile samfunn i Norge og kontakt med norske utenriks- og bistandsmyndigheter. VNM har allerede sendt et notat til den nye utviklingsministeren i Norge om mulige samarbeidsprosjekter på Madagaskar.

Kristensen skal ha to møter med antikorrupsjonssjef Jean Louis Andriamifidy, som var på Norges-besøk i regi av VNM høsten 2018. Videre blir det samtaler med ledere i Det gassiske forsoningsrådet (FFM), hvor strategier for å utvikle demokrati og godt styresett blir utvekslet. Høydepunktet under besøket blir audiens hos statsminister Christian Ntsay torsdag 21. mars, hvor også ambassadeseksjonens leder og Norges honorære generalkonsul deltar.

Ellers er det planlagt møter med universitetsledere og høyere utdanningsminister med tanke på å forberede en norsk-gassisk fagkonferanse på Lovasoa, Antsirabe. Dessuten har Kristensen nær kontakt med ledere i Antsirabe kommune for å lodde muligheten for videre vennskapsbysamarbeid med Stavanger. En delegasjon fra Stavanger, med varaordfører Bjørg Tysdal-Moe i spissen, kommer allerede om noen dager på besøk. Denne delegasjonen vil møte både kommunale ledere og folk i det sivile samfunn på Antsirabe, men det er endel utfordringer knyttet til at de kommuneansatte streiker og at kommunestyret ikke lenger har tillit til ordfører Paul Razanakolona.

I Antananarivo vil varaordfører Tysdal-Moe møte Antsirabes tidligere ordfører Olga Ramalason så vel som nåværende ordfører i hovedstaden Lalao Ravalomanana og hennes mere kjente mann. Tysdal-Moe var vertinne da daværende president Marc Ravalomanana og landets førstedame besøkte Stavanger i 2004.

AMB 18.03.19