Verdens matvareprogram (WFP), som i dag får tildelt Nobels fredspris, melder om en alvorlig sultkatastrofe på Sør-Madagaskar. Halvparten av befolkningen i denne landsdelen, omlag 1,5 millioner mennesker, er i krise. Svært mange barn har lenge lidd av kronisk underernæring, men de siste månedene er situasjonen blitt katastrofal. 

WFP beskriver situasjonen som «svært bekymringsfull». Verst rammet er distriktet Amboasary, hvor folk har blitt tvunget til å selge unna det lille de har, og de livnærer seg nå på kaktuspærer og innsekter. Tre av fire skolebarn har sluttet å gå på skolen i dette distriktet, fordi de må hjelpe sine foreldre med å finne mat. 

Katastrofen skyldes at det har vært minimalt med regn de siste tre årene.  Antallet sultrammede har akselerert uke for uke, og ifølge WFP er situasjonen tre ganger verre nå enn for fem måneder siden. 

Omlag 100.000 mennesker i Amboasary får nå utlevert matpakker fra WFP. Tallerkener med ferdigkokt mat blir servert til både eldre mennesker og de som er hardest rammet av underernæring. Nå i desember utvides mathjelpen til også å gjelde omlag 570.000 mennesker i ni andre distrikter.

Den norske nobelkomiteen gir Verdens matvareprogram årets fredspris «for dets innsats i kampen mot sult, for det bidrag til å skape forutsetninger for fred i konfliktutsatte områder, og for å være en pådriver i arbeidet mot bruken av sult som et våpen i krig og konflikt».

Den gassiske regjering kommuniserer at matsikkerhet skal prioriteres, og nyhetskanalen Moov formidler i dag at professor Hanta Marie Danielle Vololontiana blir ny nasjonal koordinator for Det nasjonale programmet for matsikkerhet (ONN). Hun ble landskjent under Cocvid-19-nedstengingen tidligere i år, da hun hadde daglige fjernsynsopptredener som medisinsk ansvarlig for den nasjonale krisehåndteringen.

AMB 10.12.2020