Utdanningsminister Rijasoa Andriamanana er blitt avskjediget under fem måneder etter at hun trådte inn i regjeringen. Hun har en høyere utdannelse fra USA, og det var store forventninger til henne da hun startet som minister i det viktige utdanningsdepartementet.

Kjærlighet på pinne ble visstnok hennes fall, ifølge flere aviser. Det er blitt avslørt en avtale om produksjon av drops, med «mirakelmedisinen» Covid Organics som en viktig ingrediens, til en verdi av åtte milliarder ariary (ca 20 millioner Nok). Selv om ministeren hårdnakket påstår at det ikke er betalt noe fra statskassen for gotteriene, så kan hun ikke nekte for at det i det siste har vært reportasjer om at hun har delt ut drops til skoleklasser.

Det sies ikke noe om ministeren har handlet helt på egen hånd, eller om produksjon av «mirakeldropsene» har skjedd i nært samarbeid med andre høyt oppe i landets politiske ledelse. Ryktene om hennes avskjedigelse begynte å svirre da hun ikke møtte opp i parlamentet for å svare på kritiske spørsmål rundt dropsbestillingen. Senere på dagen kom uttalelsen fra presidentstaben om at hun hadde gått av som minister.

Dette skjer bare noen uker etter at tre høyere embetsmenn i utdanningsdepartementet døde i en alvorlig bilulykke i forbindelse med et tjenesteoppdrag. En kan trygt si at dette departementet er inne i en turbulent og krevende periode.

AMB 06.06.2020