Vil du være med og hjelpe til med forebygging av Covid 19-spredning på Madagaskar?
Covid 19- situasjonen på Madagaskar har den siste tiden hatt en veldig negativ utvikling. Det så lenge ut til at Madagaskar skulle unngå de store smittetallene. Nå har dette endret seg mye. Antallet smittede og dødsfall stiger raskt. De fleste smittetilfellene har vært rundt havnebyen Toamasina og hovedstaden Antananarivo. Men de siste ukene har det også vært flere dødsfall i Antsirabe.
De siste to ukene har Den gassisk-lutherske kirken mistet tre av sine ledere: Først en prest på Antsirabe, så den nåværende kirkepresidenten og til sist den tidligere kirkepresidenten og Norges-vennen, Rabenorolahy Benjamin. Men det er mange flere, og mørketallene ser ut til å være høye i forhold til offentlige tall. I tillegg er smittetallene høye, og situasjonen er ute av kontroll.
I Antsirabe har vi kontakt med det private sykehuset Sante Plus. Lederen for sykehuset, Dr. Rakotoson Lantoniaina Benjamina er også med i  komiteen for vennskapsbysamarbeidet Antsirabe/Stavanger. Dette sykehuset er det desidert beste i området. Det benyttes av norske studenter ved Lovasoa-senteret og misjonærene.
I den nåværende krisen får ikke det private sykehuset tester og beskyttelsesmateriell fra staten. Det finnes tester å få kjøpt på Pharmacie Metropole, det sentrale apoteket i hovedstaden. Det er store utfordringer med å skaffe nok beskyttelsesmateriell som munnbind og frakker, men midler til å kjøpe tester er et enda større problem. For å kunne gi adekvat behandling og beskytte helsepersonellet er det absolutt første prioritet å kunne teste pasienter som kommer inn med symptomer som kan være corona-relatert. Senest i dag er 21 personer testet, derav 5 testet positivt. Tester koster 1.350.000 Ariary for en pakke med 25 tester. Det blir etter dagens kurs ca. 3240 kr.
Vi har kontakt med Stavanger kommune som er vennskapsby med Antsirabe. Derfra håper vi på 20.000 kr. Kan VNM klare å samle inn ytterligere 30.000 kr gjennom kronerulling? VNM forskutterer 10.000 kr. Pengene vil bli sendt ut fortløpende. Så langt er 5000 kr sendt ut.

Det er opprettet en konto i VNM for dette:

NAVN:  COVID-19 pandemi Madagaskar              KONTONUMMER:  4336.17.17334  .

Vennlig hilsen
Kåre Kristensen
Leder i VNM