Madagaskars president Andry Rajoelina er på offensiven i forhold til korona. I en kringkastet tale kommuniserte han drastiske tiltak. Han gir alle gassere på reiser i utlandet fem dager på å komme seg tilbake. Alle direkte flyforbindelser mellom Europa og Madagaskar kanselleres i tretti dager fra og med søndag 15. mars, med dramatiske konsekvenser for kontakten med Frankrike. Det blir heller ikke rutefly mellom Madagaskar og de franske naboøyene La Reunion og Mayotte. På disse øyene er det rapportert om korona-smittede de siste dagene.

Alle internasjonale rutefly dirigeres fra nå av til hovedflyplassen i Antananarivo, og i en overgangsperiode lukkes kystbyene for internasjonal passasjertrafikk. Dette siste gjelder også for cruiseskip og passasjerbåter. Import av mat og andre nødvendige artikler fortsetter som normalt.

President Andry Rajoelina nevnte flere ganger i talen at en til dags dato ikke har registrert korona i landet. For å kunne lykkes i den videre kamp mot viruset kommer det i løpet av få dager inn mye nytt utstyr, både til testing, beskyttelse og behandling. Verdensbanken har gitt en ekstrabevilgning på 3,7 millioner dollar til dette.

Allerede fra 3. februar stengte Madagaskar grensene for folk som hadde vært i Kina de fjorten foregående dagene. Det samme ble gjort gjeldende for Italia, Iran og Sør-Korea fra og med 27. februar. De som likevel har kommet fra disse landene er blitt satt i fjorten dagers sykehuskarantene. Også de som har målt høye temperaturer ved ankomst fra andre land, er blitt satt i en form for isolat på universitetssykehuset Anosiala.

Kanskje korona-krisen kan styrke den internasjonale solidariteten og føre til en økt bevissthet på at vi trenger hverandre!

(Bildet er tatt av en av presidentens medarbeidere på et møte i Addis Ababa tidligere i år)

A.M.B.