I helgen rapporterte gassiske myndigheter at en 57 år gammel mann, med underliggende sykdommer, døde av Covid-19 i havnebyen Toamasina. Han hadde testet positivt og hadde ligget på sykehus i over en uke før han døde, ifølge nyhetskanalen Moov. President Andry Rajoelina sa i sin tale til folket i helgen at Toamasina er blitt landets episenter for korona.
Det er ikke noe ekstraordinært at også Madagaskar får korona som dødsårsak. Mens Madagaskar har rapportert om svært mange dødsfall på grunn av malaria de siste månedene, har det offisielt ikke vært koronadødsfall før nå. Det ekstraordinære i denne nyheten er at det har gått to måneder med mye fokus på Covid-19 før det rapporteres om dødsfall.
En regner med at det kan være mørketall når det gjelder koronadødsfall, ettersom helsemyndighetene på Madagaskar normalt ikke tar analyser på døde personer, selv om det kan ha vært et mistenkelig sykdomsforløp.
Svært mange av de nye registrerte smittetilfellene den siste uken er knyttet til provinsen Toamasina, og da særlig provinshovedstaden og innlandsbyen Moramanga. Regjeringen har vedtatt at den sanitære unntakstilstanden fortsetter i ytterligere to uker, og strenge reiserestriksjoner blir nå også gjort gjeldende for Alaotra Mangoro (Moramanga), i tillegg til Analamanga (Antananarivo), Atsinanana (Toamasina) og Haute Matsiatra (Fianarantsoa).
Totalt er det nå registrert 304 smittetilfeller på Madagaskar, hvorav 114 er friskmeldt. Bare i løpet av helgen er det offentliggjort 66 nye tilfeller, 45 på lørdag og 21 på søndag.
Myndighetenes gjennomgang av «de mistenkelige» testresultatene fra 7. mai konkluderer med at det kun er 10 personer med koronasmitte av de 67 tilfellene som skapte usikkerhet og forvirring. På en pressekonferanse før helgen sa direktør André Spiegel på Institut Pasteur, ifølge avisen L’Express, at deres internkontroll «ikke har avslørt forurensning i prosedyrene for analyser». Direktøren understreker videre at instituttet ikke har noe ansvar for det som skjer med prøver før de kommer til instituttet. Hans kollega Jean Michel Héraud, som leder virologienheten, sa på samme pressekonferanse at «kvaliteten på innleverte prøver er avgjørende for resultatet».
President Andry Rajoelinas tale søndag 17. mai bar preg av de spenningene som har bygd seg opp den siste tiden i forhold til Verdens helseorganisasjon (WHO) og det franskdrevne Institut Pasteur. Han erklærte at Madagaskar skal lykkes med å etablere et nytt «medisinsk analyselaboratorium» før nasjonaldagen 26. juni. Dette skal ifølge presidenten «være et gassisk laboratorium for gassere». Med et tydelig spark til både WHO og den internasjonale legemiddelindustrien gjentok han også løftet om å bygge opp en «farmasøytisk fabrikk» på Madagaskar.
Presidenten var i sin tale opptatt av Madagaskars identitet og uavhengighet, og kom med følgende kraftsats: «Bare Madagaskar og ingen andre land eller organisasjoner skal bestemme hvilke valg eller veier som skal følges».
AMB 18.05.2020