Madagaskar har lenge vært eksportør av ordinært svart pepper (piper nigrum), verdens mest solgte krydder. De siste femten årene har også endemisk villpepper (piper bourbonaise) fra Madagaskar blitt en eksportartikkel. Denne formen for pepper vokser på opptil 20 meter lange lianer i regnskogen. Eksporten skal ha vært på hele femti tonn i 2014, men har ifølge bladet Nocomment hatt en nedadgående kurve de siste årene, på grunn av rovdrift og forvaltningsproblemer.
Folk på Madagaskar har lenge kjent til at denne spesielle slyngplanten i regnskogen har ekstraordinære gastronomiske så vel som helbredende egenskaper. Det gassiske navnet «tsiperifery» spiller på det medisinske bruksområdet til bladene og betyr «det som får sårene til å forsvinne». Lianens pepperprodukt kan også bli kalt «voatsiperifery», det vil si «frukten av tsiperifery». Det er særlig i tre regnskogsområder det har vært høsting av villpepper: Angavo-området i Anjozorobe nord for Antananarivo, Ankay mellom Moramanga og Anosibe Anala og i utkanten av nasjonalparken Ranomafana.
Det ble plutselig større interesse for villpepper fra Madagaskar da europeiske stjernekokker, ikke minst Olivier Roellinger, begynte å lage gourmetretter av produktet. Dette endemiske krydderet prises for sin mildhet og aromatiske smak. I reklamer sies det at produktet gir en vidunderlig smak til grillmat, stekt fisk og sjokoladedesserter.
I 2004 startet Gérard Vivet med eksport fra Madagaskar til Europa, og senere har en rekke selskaper med interesse for gassiske matprodukter fulgt opp med å inkludere villpepper på sine lister. Ett kilo selges nå for 160-180 euro, mens prisen er mye høyere når produktet selges i mindre mengder. I små krydderglass er prisen per gram oppe i en hel euro.
I en artikkel i magasinet Nocomment advarer landbruks- og naturforsker Harizoly Razafimandimby mot dårlige systemer for forvaltning av villpepper. Den store internasjonale etterspørselen etter produktet har visstnok ført til stort press på begrensede ressurser. Razafimandimby tar ikke selv avstand fra kjøp og salg av villpepper, men tar til orde for langt bedre forvaltningssystemer og internkontroll. En må ifølge Razafimandimby i fremtiden sikre at ikke lianer og trær blir ødelagt i forbindelse med innhøsting. En må også gå varsomt frem i plukking av villpepper, slik at hunnplanter ikke gjemmer seg vekk og naturlig reproduksjon forhindres. Forskeren mener dessuten at gode kontrollsystemer vil kunne hindre underbetaling av pepperplukkere, og at dette igjen vil føre til bedre naturforvaltning.
Dr Razafimandimby har i samarbeid med andre forskere også skrevet en interessant vitenskapelig artikkel om villpepper: https://www.researchgate.net/publication/321493527
Landbruksministeriet har i nært samarbeid med universitetet i Antananarivo og andre fagmiljøer tatt initiativ til en full gjennomgang av forvaltningen av villpepper, med tanke på å etablere bedre systemer og økologisk bevissthet.
Det er også noe informasjon om dette spesielle krydderet på www.villpepper.no. Her er det også veiledning om hvordan en kan bestille villpepper og andre gassiske produkter.
AMB 13.07.19 / bakkekontakten.com