Antallet koronasmittede øker sakte med sikkert også på Madagaskar. Offisielt er det nå 58 som har testet positivt. Omlag femti av disse personene hadde med seg viruset fra Europa den siste uken landet var åpent for innreiser. Mindre enn ti av de offisielle koronatilfellene skyldes lokal kontaktsmitte. Foreløpig er det ingen offisielt døde på Madagaskar på grunn av Covid-19.

Lokal kontaktsmitte har vært det store temaet de siste tre-fire dagene. En utlending var allerede syk da han oppsøkte en salgsbod på Isotry for å kjøpe gassernes nasjonalmedisin, den eteriske oljen «ravintsara». En selger på dette stedet fikk senere hosteproblemer, og testet positivt på en koronaprøve. Ved smittesporing fant helsemyndighetene ut at denne selgeren på sin side, hadde smittet ett av barna rundt seg, en tretten år gammel jente.

Den store mediesaken har imidlertid vært en turist som testet positivt etter at vedkommende kom tilbake til hjemlandet etter en seks dagers rundtur på Madagaskar. Gassiske myndigheter fikk informasjon om den positive prøven ved hjemkomst, og det viste seg straks at turistens sjåførguide under Madagaskar-oppholdet var blitt smittet. I lys av dette har det de siste dagene vært gjort en kjempejobb med å identifisere alle de som kan ha blitt smittet av turisten og dennes guide.

Mange kjente plasser for norske Madagaskar-venner har vært på nyhetene i forbindelse med denne svært mobile «smittebomben». I perioden fra sin ankomst 13. mars til sin avreise 19. mars hadde turisten vært innom følgende steder i Antananarivo: Hotel Trois Métis, Galerie Lisy, Combava på dikene og Air France-kontoret på Ankorondrano. På vei til Antsirabe spiste vedkommende på den litt eksklusive restauranten Le Coin de Foie Gras i Behenjy. Videre var det besøk på et aluminiumverksted i Anbatolampy og en tur innom den tradisjonsrike restauranten Au Rendz-vous des Pêcheurs i samme by. På Antsirabe var det overnatting på det nye hotellet Royal Palace og middag på Zandina, foruten at både lilletorget og stortorget ble avlagt handlebesøk. Til og med byen hvor norsk misjon startet på Madagaskar, Betafo, var endel av programmet. Det ble også tid til overnatting på Grace Lodge i Andasibe, hvor NMS hadde misjonærsamling for noen år siden. Videre sveipet turisten innom hotellene Diamant og Chez Luc i Moramanga. Og selvfølgelig fikk vedkommende også tid til en tur i nasjonalparken Andasibe, foruten omvisning på gendarmeriets skole i Moramanga.

De mer eller mindre skjulte sporene etter denne turisten har blitt den store testen for helsemyndighetenes smittesporing, og først om noen uker vil en vel kunne vite om en har lyktes 100%. Hoteller og arbeidsplasser er blitt stengt. Mange er blitt satt i hotell- og hjemmekarantener. Bussene på Antsirabe har fått kjøreforbud, og bare en om gangen får sitte i sykkeldrosjer og pousse-pousse i denne byen. Det er blitt utført en rekke tester, men spørsmålet er jo om det fortsatt er skjulte spor i uidentifiserte menneskers liv. I kveldens opptreden på TV- og radiostasjoner gav president Andry Rajoelina et annet eksempel på hvor vanskelig dette er. En kvinne ble testet og var satt i karantene av myndighetene i påvente av testresultatet, men før hun hadde fått meddelt det litt mindre hyggelige resultatet på prøven, hadde hun flyktet ut blant folk….

De to siste dagene har mer enn 2.500 personer blitt hurtigtestet. Metoden har særlig vært brukt overfor de som har vært i ulike former for karantene. De fleste som har latt seg teste, har kommet reisende inn i landet i perioden fra og med 11. mars. Det har vært godt organiserte teststasjoner, med god orden på ventekøer, både på det internasjonale konferansesenteret på Ivato og på det store uteområdet ved kjøpesenteret Jumbo i Ankorondrano. De få personene som har testet positivt på disse hurtigtestene, må levere nye prøver til Institut Pasteur, og det er først laboratorieresultatet som blir offisielt gjeldende.

Alle med mulig flybåren smitte som tester negativt nå om dagen, får en skikkelig attest på at de er koronafrie. Dette gjøres for å unngå usikkerhet og stigmatisering i nabolag eller lokalsamfunn. To franskmenn som ble intervjuet i forbindelse med hurtigtestene i går, hyllet Andry Rajoelina for dette tiltaket. En av dem sa – med et stort smil – at Madagaskars president her gjør en bedre jobb enn Frankrikes Emmanuel Macron.

Her på Madagaskar er det Sør-Korea som trekkes frem som foregangsland i bekjempelsen av korona. President Rajoelina sier at tendensene var svært alvorlige i Sør-Korea en periode, men at omfattende testing har gitt landet kontroll over epidemien. Inspirert av Sør-Korea har presidenten nå fått på plass avtaler om fem nye koronalaboratorier på Madagaskar, i tillegg til Institut Pasteur. De tre medisinske fakultetene i Antananarivo, Mahajanga og Fianarantsoa får nå nytt utstyr på sine laboratorier, og det samme gjelder Universitetssykehuset Ravoahangy Andrianavalona og det nasjonale helseforskningsinstituttet på Androhibe. Mens Institut Patsteur maksimalt kan behandle to hundre prøver om dagen, er målet fremover å utvide kapasiteten til ett tusen.

I en tid hvor Frankrike blir stemplet som den store eksportøren av korona til Madagaskar, var det et godt trekk av den statlige fjernsynskanalen TVM å intervjue franskmann og landslagstrener Nicolas Dupuis i forbindelse med hans selvpålagte hjemmekarantene. Han er svært populær som trener for fotballandslaget Barea, og han fortalte med et stort smil at han bruker karantenen til å lære seg ti nye gassiske ord hver dag. De nye ordene han lærer, praktiserer han aktivt i kontakt med sin personlige sekretær, vaktmann og sjåfør.  Han oppfordret folk til å respektere myndighetenes restriksjoner, og å bruke tiden til å synge og være sammen om ulike familiespill…

 

AMB 01.04.2020