Madagaskar er den store sensasjonen i Afrikamesterskapet i fotball, som nå arrangeres i Egypt. Landet som aldri tidligere har deltatt i et internasjonalt fotballmesterskap, har i dag vunnet 2-0 over den afrikanske fotballstormakten Nigeria. Tidligere i mesterskapet har det gassiske fotballaget, som har vært rangert på 108. plass internasjonalt, etter Færøyene og Haiti, vunnet over Burundi 1-0 og spilt uavgjort mot Guinea.

Med syv poeng har Barea, som betyr «oksene», klart det utrolige å bli gruppevinner foran Nigeria på andreplass. Nigeria har vunnet Afrikamesterskapet tre ganger og var skyhøye favoritter på forhånd, men det hjalp ikke at de kunne stille med Arsenals Alex Iwobi, Leicesters Wilfred Ndidi og flere andre stjernespillere. Nå kan Madagaskar spille åttendedelsfinale søndag 7. juli mot en antatt svakere motstander enn det Nigeria vil få.

Fotball er blitt det store samtaleemnet på Madagaskar nå, og det er jubelscener hver gang landslaget har spilt en stor kamp. Nå i kveld har store folkemengder stormet gatene i sentrum av Antananarivo. Det spilles på kallenavnet til landslaget når det ropes og skrikes: «En okse, det er en okse. Hvor den farer frem, skaper den frykt hos alle. Selv Nigeria blir ydmyket i møte med oksene».

I et land som har skåret dårlig på de fleste indekser og statistikker gjennom mange år, betyr det mye at en endelig kan lykkes innenfor et område. Plutselig gjenreises den nasjonale selvfølelsen. For mange er seirene i Afrikamesterskapet bevis på at det går an å snu en negativ utvikling, og at det er mulig å komme over i en ny vinn-vinn-mentalitet. Politikere og andre samfunnsledere vil fremover overføre erfaringen på fotballbanen til landbruksutvikling, skoletilbud, helsetjenester og antikorrupsjon.

Madagaskar har deltatt i 49 kvalifiseringsrunder forut for internasjonale fotballmesterskap i perioden siden 1947. Det var nærmest regelen at kamper skulle tapes, og det gassiske folk hadde på sett og vis innfunnet seg med at en neppe noen gang vil ha et gassisk fotballag i et internasjonale mesterskap. Bunnivået var i 2007 da landslaget ble rangert som nummer 167 i verden. Men i det femtiende kvalifiseringsforsøket ble det helt annerledes. Plutselig begynte laget å vinne viktige kamper, og allerede før de siste to kampene i kvalifiseringsrunden hadde Madagaskar sikret seg en plass i årets mesterskap.

Trener Nicolas Depuis får mye av æren for det som har skjedd. Depuis, som visstnok lenge har hatt nære relasjoner til Madagaskar, tok over landslaget i mars 2017. Han har tidligere spilt og vært trener i lavere divisjoner i Frankrike, og han har til fulle utnyttet sitt kontaktnett i Europa når han har bygd opp sitt slagkraftige lag. Spillere i Frankrike, Belgia og Tyskland med gassiske aner er blitt sporet opp. Ni av spillerne på dagens lag er født i Frankrike.

En av spillerne som er på alles lepper nå, er Anicet Andrianantenaina. Han skåret Madagaskars første mål i et internasjonalt mesterskap i kampen mot Guinea, men spiller til daglig for det bulgarske laget Ludogorets. Anicet har kunnet utvikle seg gjennom deltakelse i Europacup og Mesterliga, hvor han har møtt store lag som Real Madrid, Liverpool og Paris Saint-Germain.

BBC sin sportskorrespondent Murray Burnell konkluderer etter dagens fotballmatch at «Madagaskar fortsetter å skape historie, og denne kampen vil bli stående som deres største noensinne». Og han legger på enda mere: «Madagaskar skaper seg et navn i denne turneringen. Spillerne er ikke bare med som statister, det er i perioder gøy å se deres fotball».

Høydepunktene fra kampen Madagaskar-Nigeria finner en her: https://www.youtube.com/results?search_query=madagascar+vs+nigeria

 

AMB 30.06.19/ bakkekontakten.com