Nøyaktig tjuefem år etter storbrannen i det ruvende og monumentale dronningpalasset i Antananarivo, har president Andry Rajoelina høytidelig innviet det rehabiliterte byggverket. Presidenten understreket i sin tale at palasset er en nasjonalhelligdom, og at navnet ikke lenger skal være Rovan’ Antananarivo, men i stedet Rovan’ i Madagasikara. Han var selv kledd i en rød drakt, som førte tankene tilbake til gamle kongelige tradisjoner.

Rehabiliteringen av det ytre byggverket startet under president Marc Ravalomanana for omlag femten år siden, mens de indre delene av palasset er blitt renovert og modernisert det siste halvannet året. Palasset vil fungere som et historisk museum, hvor folk vil kunne få se gamle gjenstander og dokumenter. 

Det blir også moderne multimediepresentasjoner, foruten at forskere og studenter vil få muligheter til å studere historisk materiale. En stor heis vil gjør det enkelt for eldre og folk med nedsatt funksjonsevne å bevege seg mellom etasjene. Avisen Tribune skriver at palasset vil bli åpnet for publikum før jul.

President Andry Rajoelina spilte i sin tale på nasjonale følelser når han fortalte om hvordan prosjektet er blitt finansiert og hvilken betydning det rehabiliterte slottet vil ha.

– Selv om ulike land og internasjonale organisasjoner har ønsket å gi oss en hjelpende hånd, foretrakk vi heller å ta det fulle økonomiske ansvar selv. Dette er et tegn på nasjonal suverenitet, sa president Rajoelina.

– Vi har brukt våre egne penger for å gjenoppbygge denne infrastrukturen. Dette slottet vitner om fortiden, og det skal være et ansikt til nåtiden, men fremfor alt skal det reflektere fremtiden for landet. Dette nasjonale palasset skal være gassernes stolthet, poengterte han.

President Rajoelina har det siste året også fått bygd et colosseum på dette historiske senteret. Det har vært kraftige protester mot dette prosjektet. Presidenten selv sier at en må ha en mangfoldig og rik infrastruktur på dette historiske området for å kunne tiltrekke turister.

Dagen før innvielsen av dronningpalasset kom baldakinen til dronning Ranavalona den III tilbake til Madagaskar. Det var Frankrikes president Emmanuel Macron som gav ordre om at dette klenodiet, som har vært på Les Invalides i Paris siden 1910, skulle hjemsendes. 

Det har vært forhandlinger mellom franske og gassiske myndigheter om hjemføring den siste tiden, og Macron gav sin godkjenning uten å vente på den lovpålagte behandling av spørsmålet i parlamentet. Dette siste har ført til protester fra det franske senatet, men presidenten har gjort det til sitt program å sende historiske gjenstander tilbake til Afrika, og han vil tilsynelatende ikke la seg forhindre av krevende prosedyrer. Avisen Tribune sier at gassiske myndigheter nå har håp om også å få tilbakesendt kraniene til Menabe-kongen Toera og prins Ratsimamanga.

AMB 10.11.2020