Toamasina (Bilde fra Wikipedia)
I takt med stadig flere bekreftede koronatilfeller øker den sosiale og politiske uroen på Madagaskar. Ikke minst er dette tilfelle i landets økonomiske hovedstad, havnebyen Toamasina.

Per dags dato har det vært registrert over ett tusen smittetilfeller på Madagaskar, hvorav godt over halvparten er lokalisert til området i og rundt havnebyen Toamasina. Videre har åtte av ni offisielle koronadødsfall skjedd i denne delen av landet.

Det rapporteres fra Toamasina at rammede familier blir stigmatisert. Både syke og de som myndighetene ønsker å teste for Covid-19 ber nå om å bli hentet av ambulanser etter portforbudet sent på kvelden, for å unngå sosiale problemer.

Det har den siste tiden vært mye uro rundt myndighetenes strategi for bekjempelse av Covid-19 i provinshovedstaden på østkysten. Presidentens direkte kritikk av lokale myndigheter så vel som befolkningen i området har ikke falt i god jord. Han har åpent kritisert folks manglende vilje til å bruke hans «mirakelmedisin» Covid Organics, og han hevder at dette er en av grunnene til at en ikke lykkes med koronastrategien i Toamasina.

For et par dager siden var det gatedemonstrasjoner med steinkasting, som politiet slo ned med køller og tåregass. Det har også blitt kommunisert krass kritikk av landets president. Den høyt profilerte politikeren Roland Ratsiraka, som er nevø av tidligere president Didier Ratsirika, har ifølge avisen Midi særlig kritisert de strenge restriksjonene.

Både fylkesmann, fylkeshelsesjef og guvernørens nærmeste underordnede er blitt skiftet ut av sentralmyndighetene. Dessuten skriver Midi at det er blitt sendt fem hundre og femti soldater, deriblant en tropp med sanitetspersonell, fra hovedstaden til Toamasina, for å opprettholde ro og orden.

I det siste har en også fått et lokalt testlaboratorium opp å gå, foruten at sykehusene i byen har fått syv nye respiratorer. En har også utvidet sengekapasiten for koronapasienter på flere sykehus i byen.

Mange har de siste ukene flyktet fra havnebyen, og endel folk har også tatt med seg smitte til andre deler av landet. Som en reaksjon på dette er det blitt innført svært strenge reiserestriksjoner. Det er nå bare tillatt med varetransport inn og ut av området. Heller ikke medisinske evakueringer og transport av døde blir godkjent. Et eget helikopter flyr overvåkningsturer over Pangalanakanalen for å kontrollere at folk ikke drar vekk fra Toamasina med kanoer og passasjerbåter.

Mineselskapet Ambatovy i Toamasina, som normalt tilfører statskassen mye penger i form av avgifter og skatter, har vært relativt sterkt rammet av koronasmitte. Det har vært driftsstans siden 6. april, og i det siste er ansatte og deres familier fra trettini land blitt evakuert. Omlag åtte hundre og femti utlendinger knyttet til Ambatovy og mineselskapets underleverandører er blitt sendt ut av landet, ifølge avisen L’Express. Qatar Airways landet i forbindelse med denne evakueringen for første gang i historien på Ivato hovedflyplass.

En av de store mediesakene den siste tiden har vært et tragisk dødsfall på universitetssykehuset Morafeno i Toamasina søndag 24. mai. Legen Ramilavonjy Daniel, som visstnok skal ha vært rammet av Covid-19, ble funnet død på sitt rom på sykehuset under svært mistenkelige omstendigheter. Først formidlet myndighetene at det var snakk om et selvmord, men i kjølvannet av protester fra familien ble det åpnet opp for etterforskning.

Stor var overraskelsen da direktøren på sykehuset Morafeno, som også er dekan på det medisinske fakultetet i byen, ble anklaget for mord. Han var ifølge avisene inne til lange politiavhør, men domstolen fant ikke tilstrekkelig grunnlag for å gi politiet medhold i deres anklager. Saken har hatt rikspolitiske dimensjoner, ettersom den medisinske professoren har kritisert bruken av medisinen Covid Organics. Han har skrevet på sosiale medier at produktet ikke bør brukes som medisin, uten at det har vært gjennom et skikkelig testprogram først.

Det er begrenset med testkapasitet for Covid-19 på Madagaskar. Foreløpig har helsemyndighetene i hovedsak testet folk med mistenkelige symptomer eller de som har hatt kontakt med registrerte smittebærere. Omlag syv prosent av de innleverte laboratorieprøvene har så langt vært positive.

AMB 07.06.2020