Madagaskar har den siste uken, i likhet med de fleste andre afrikanske land, vært preget av drastiske koronatiltak og ulike restriksjoner. Det har vært «sanitær unntakstilstand», og regjering og ordensmakt har hatt utvidede fullmakter. Sykkeldrosjeførernes protestdemonstrasjon i Toamasina tidligere i uken ble oppløst av bevæpnet politi, og gendarmer tok i bruk tåregass i Antananarivo i går ettermiddag for å få folk til å respektere det gjeldende portforbudet. Landet er nå stengt for absolutt alle innreiser, og det er også satt strenge begrensninger på reiser innenlands. I hovedstaden har en i dag stengt en rekke markeder, og bare en fra hver familie får gå på handleturer. Ulike bedrifter får riktignok fortsette sin produksjon, men det er innført dyptgående smitteverntiltak, blant annet bruk av masker og sosial distanse mellom arbeiderne.

 

Smittekontroll og smittesporing

Potensielle smittebærere som ikke respekterer den pålagte karantene, blir anmeldt, etterlyst og oppsporet. Myndighetene har flere ganger, senest i dag, offentliggjort lister på mulige smittebærere som en har mistet kontrollen på. Dette har vist seg å være en svært effektiv fremgangsmåte for å spore opp folk. Enten møter de selv opp, eller så blir de innrapportert av folk rundt dem. En ble sporet opp i en landsby ved Pangalanakanalen på østkysten, en annen ble funnet i et hjem i Toliara på sørvestkysten.

Tilsynelatende kan det virke som om gassiske myndigheter så langt har lyktes med smittekontroll og smittesporing. Men det kan også hende at det nå bare er stille før stormen. Det store usikkerhetsmomentet er i hvilken grad Covid-19 har fått spre seg i samfunnet, før det ble innført innreiserestriksjoner, forbud for ulike arrangementer og begrensninger på kjøp og salg. Det har den siste uken vært gjennomført målrettet testing av de som kom fra utlandet de siste dagene før Madagaskar ble stengt, men det er fortsatt mye usikkerhet knyttet til de mange som ankom tidligere i mars måned.

Per dags dato er det offisielt 28 tilfeller av koronasmittede på Madagaskar. De siste to dagene er det identifisert to tilfeller av lokalt overført smitte, men begge disse to har hatt kontakt med smittebærere som er kommet med fly inn i landet den siste tiden. 26 av de som har testet positivt, kom fra Europa de siste dagene før landet ble stengt 20. mars. Omlag femten av disse kom med ett og samme Air France-fly. Mange av passasjerene i dette flyet som har testet positivt, satt i nærheten av hverandre. Dette ruteflyet har åpenbart vært en skikkelig smittefelle, og tidlig i denne uken ble visstnok alle flyets passasjerer systematisk testet. Over tjue av alle registrerte smittetilfeller hittil er gassere, mens det er snakk om fire-fem med utenlandsk statsborgerskap.

Det har foreløpig ikke blitt observert urovekkende hatstemning mot utlendinger på Madagaskar, slik det har vært eksempler på i Etiopia den siste uken. Men utlendinger som er kommet reisende inn i landet de siste to månedene, kan fort bli stigmatisert. Dette siste advarte kommunikasjonsminister Lalatiana Rakotondrazafy mot i et fjernsynsprogram tidligere i dag. Hun nevnte konkret at folk gikk over streken da en hostende kinesisk kvinne, som kom tilbake fra en Kina-tur for over to måneder siden, ble anmeldt til myndighetene nå denne uken. Hun etterlyste verdighet og allminnelig folkeskikk.

De siste dagene er det ankommet to fly med mye smittevernutstyr og over 30.000 hurtigtester. Hurtigtestene er gaver fra henholdsvis Den afrikanske union (AU) og den kinesiske rikingen Jack Ma. Store mengder hurtigtester og smittevernutstyr ble allerede i går transportert med innleide fly til de større byene i landet. I dagene som kommer blir det omfattende testing av folk som er kommet fra utlandet til Madagaskar i perioden etter 14. mars, tilsammen omlag 3.500 personer. Alle kontaktpersoner til registrerte smittebærere vil også bli testet, foruten at en vil oppsøke mistenkelige tilfeller ute i samfunnet. Allerede før helgen ble flere fanger med illevarslende symptomer på det store Antanimora-fengselet i hovedstaden testet, men alle prøvene var ifølge helsemyndighetene negative. Det er nå innført daglige temperaturmålinger av alle de innsatte i dette fengselet, og det er også innført besøksforbud. Familier og venner får imidlertid anledning til å levere mat som vanlig.

Et eksempel på stemningen akkurat nå er det som skjedde med en syk kvinne i Fianarantsoa i går. Hun kom fra Europa den 14. mars, og ettersom hun hadde koronalignende symptomer, ble dette umiddelbart en stor offentlig sak. Det er bra at nærmeste familie og 36 kontaktpersoner blir satt i karantene, men den offentlige talspersonen hadde en litt sensasjonspreget tilnærming på TV- og radiokanaler, foruten at han gikk ut med til dels fortrolig informasjon. Kvinnen og hennes familie er blitt testet, men det foreligger foreløpig ikke resultater fra disse og åtte andre tester fra Fianarantsoa. Guvernøren i denne regionen har sagt at det blir innført «sanitær unntakstilstand» umiddelbart også i Fianarantsoa hvis Institut Pasteur i Antananarivo konkluderer med at en eller flere av disse testene er positive.

 

Nasjonal krisehåndtering

I begynnelsen av denne uken fikk Madagaskar som ett av de første afrikanske landene ett koordineringssenter for bekjempelse av korona. Det nasjonale handelssenteret for mineraler og edelstener på Ivato, som ble bygd med støtte fra den kinesiske stat i perioden 2017-2018, er omgjort til et hypermoderne og gedigent krisesenter. Leder for Det nasjonale krise- og beredskapsorganet (BNGRC) koordinerer den aktuelle kriseoperasjonen fra dette senteret. Herfra realiseres forebyggende kampanjer ved hjelp av brosjyrer, plakater, SMS-er, TV-reklame og radioinnslag. De imponerende reklamebussene fra valgkampen i 2018 er også i full fart i gatene med rullende digital koronainformasjon. Flere ganger om dagen er det dessuten sending av koronanyheter – og reportasjer, som absolutt alle TV- og radiokanaler, både nasjonalt og lokalt, må overføre direkte. Videre er en gratis informasjonstelefon gjort tilgjengelig for folk flest, og de opplærte telefonmedarbeiderne har tatt seg av opptil 160.000 oppringninger hver dag, ifølge Moov.

Krisesenteret koordinerer også utsendelse av smittevernutstyr og hurtigtester. Den helsefaglige lederen i krisestaben, dekan Hanta Marie Vololontiana fra det medisinske fakultetet i Antananarivo, samarbeider tett med Institut Pasteur om analyser av innsendte prøver. Omlag hundre nye biler, som egentlig var tiltenkt ulike statlige organer, er gjort tilgjengelig for dette kriseorganet. Og over hundre team bestående av politi og helsearbeidere står for systematisk helsekontroll og oppsporing av mulige smittebærere i hovedstaden.

På Madagaskar er det ikke en målsetting «å bremse» koronaepidemien. For gassiske myndigheter ville dette være en altfor passiv tilnærming. Den uttalte strategi er å identifisere mulige smittebærere umiddelbart og stoppe videre spredning. Hvis det skjer spredning i ett område, vil en sette alt inn på at Covid-19 ikke får komme seg til andre områder og byer. Målet er foreløpig å ta knekken helt på viruset i løpet av de kommende uker, helst innen 4. april, og å holde landet hermetisk lukket for innreiser så lenge som nødvendig. Tiden vil vise om dette lar seg gjøre.

Kampen mot korona på Madagaskar kan fortsatt bli en suksesshistorie. Selv om ryktene om ukontrollert spredning av korona har gått på sosiale medier i flere uker, er det foreløpig ingen klare tegn på at det er mange smittebærere ute i samfunnet. Alt tyder på at landet klarte å sette inn nødvendige restriksjoner i forhold til Kina, Sør-Korea og Iran i tide. Selv om alle disse tre landene har ambassader på Madagaskar, klarte myndighetene likefullt å iverksette strenge innreiseforbud og karanteneordninger i en svært tidlig fase. Det samme gjaldt kontakten med Italia, hvor en ble godt hjulpet av at de regelmessige flyrutene mellom Milano og Nosy Be allerede var midlertidig stoppet på grunn av regn- og syklontiden.

Den foreløpig ukjente faktor er forbindelseslinjen til Frankrike. Det er en mulighet at smittebærere fra Europa har gått under radaren tidlig i mars måned, og at en full spredning først vil vise seg i ukene som kommer. Men en skal heller ikke se bort fra at erfaringene med å håndtere pest, ikke minst i det store kriseåret 2017, vil kunne gi suksess i koronabekjempelsen. Helt siden månedsskiftet januar/februar har det vært systematiske temperaturkontroller på internasjonale flyplasser og havneområder på Madagaskar. Mulige smittebærere ble satt i fjorten dagers sykehuskarantene allerede tidlig i februar. Dessuten er gasserne generelt gode til å kommunisere bekymringsmeldinger når det er mistanke om mulige smittetilfeller. Og til forskjell fra Norge skal det ikke mye til for at myndighetene bruker ordensstyrkene for å skape ro i rekkene.

En ser også scenariet av en mulig katastrofehistorie. De sanitære forholdene er elendige. Folk bor tett på hverandre. Eldre mennesker og folk med underliggende sykdommer bor ofte sammen med andre i familien. Videre er det generelt dårlig med smitteverntiltak på helsestasjoner og sykehus. I fengsler og omsorgsbyer er folk plassert som «sild i tønne». Det er heller ikke økonomiske ressurser til å stenge ned samfunnet over mange uker. De fleste lever fra hånd til munn, og det vil være et driv etter å produsere, foredle og selge varer. Det er også en reell fare for sosial uro og opptøyer hvis en epidemi må bekjempes over tid med strenge restriksjoner samtidig som folk ikke har mat hjemme. Spesielt er folk i overbefolkede og fattige kvartaler i de større byene sårbare for en eventuell virusspredning.

President i frontlinjen

President Andry Rajoelina har latt seg intervju direkte på radio- og fjernsynskanaler en halv time hver kveld denne uken, med unntak av fredag da pave Frans hadde en bønnegudstjeneste direktesendt på den gassiske statskanalen TVM. Madagaskars statsoverhode er fortsatt en relativt ung mann (45), men han har med årene fått mye tyngde og ro. Han fremtrer med en helt annen personlig autoritet nå enn da han var overgangspresident i perioden fra 2009. På en folkelig og tillitsfull måte forklarer han smittefaren ved Covid-19 og hvordan en best mulig kan beskytte seg. Han begrunner også restriksjoner og unntakslover på en troverdig måte. Og ikke minst setter han seg i respekt ved alle de sosiale tiltakene som han har iverksatt sammen med regjering og ulike private aktører denne uken. Madagaskar har ikke et oljefond å øse av, men det er allerede tatt viktige grep, innenfor de økonomiske rammer og muligheter som landet har.

Det ble umiddelbart satt av omlag 25 millioner kroner til matrasjoner og dagpenger, for å komme imøte de som har fått ekstraordinære utfordringer, for eksempel eldre, drosjeførere, bussjåfører, hushjelper og vaskehjelper (presidenten inkluderte også de prostituerte i sin orientering). En rekke private bedrifter får utsettelse i en måned på betaling av skatt og avgifter, som gjør seg til omlag 250 millioner kroner. Videre har alle husholdninger fått tilbud om å slippe å betale strøm- og vannregninger til JIRAMA nå i mars måned, mot at det i stedet betales litt etter litt i en periode på fem til ti måneder. Det er gitt betalingsutsettelse til 31 juli på avgifter til pensjonsfondet CNaPS og det offentlige helsefondet OSTIE for første kvartal. Videre har alle landets banker godkjent utsettelse på nedbetaling av lån og renter. En rekke private bedrifter bidrar også med ulike former for hjelpeprosjekter. Videre utnyttes manglende bil- og busstrafikk i hovedstaden til å sysselsette veiarbeidere til å gjøre vedlikehold på hullete veier.

Det er selvfølgelig umulig å gjøre alle til lags. Både profesjonelle musikere, prester og pastorer klager over at de ikke får lønn, nå som det ikke er konserter, brylluper, gudstjenester og andre større arrangementer. Må en skal ikke se bort fra at regjeringen også kommer opp med en krisepakke for disse gruppene… Restriksjoner og ulike tiltak ble iverksatt for en uke siden etter at landets president hadde konsultert kirkelederne i Det felles-økumeniske rådet (FFKM).

Svært mange utenlandske fag- og ressurspersoner i bistandsorganisasjoner og ambassader forlot landet i løpet av seks-syv dager. I FN-systemet uttrykkes det bekymring over at Madagaskar er tappet for svært mange dyktige folk i en tid hvor en kanskje skal håndtere en ekstraordinær koronakrise. Ifølge nyhetskanalen Moov reiste 3.346 europeere, hvorav mange selvfølgelig var turister, ut av landet de siste dagene det var internasjonal passasjertrafikk. I tillegg har USA og Sør-Korea chartret fly for å få folk ut av landet de kommende dagene.

Landets myndigheter har foreløpig erklært unntakstilstand frem til lørdag 4. april. Innen den dato vil det gjøres en evaluering av oppnådde resultater. Status når det gjelder smittesporing og -spredning på dette tidspunkt, vil være avgjørende for hva slags tiltak og restriksjoner som vil gjelde i fortsettelsen. Landets ledere prøver å formidle optimisme til det gassiske folk, og det blir sagt at tidsperioden for sosial isolasjon og karantene vil bli kort, hvis alle er disiplinerte og lovlydige.

AMB 28.03.2020