Antsirabe kommune har vært preget av vanstyre i årene etter at Olga Ramaloson sluttet som borgermester. I lengre perioder har de kommuneansatte streiket og krevd at ordfører Paul Razanakolona skulle gå av. Sentralmyndighetene har vegret seg for å avsette ordføreren uten en forutgående rettsprosess. Det har nok vært begrunnet redsel for at kommuneansatte andre steder på Madagaskar vil bli motivert til å aksjonere på samme måte, hvis funksjonærers misnøye blir grunnlag for å sparke en folkevalgt.
Parallelt med streikene på Antsirabe har det pågått etterforskning. Ifølge avisen Midi har Razanakolona i lengre tid blitt etterforsket av antikorrupsjonsorganet Bianco, og den 18. oktober 2019 ble han ført frem for antikorrupsjonsdomstolen (PAC).
Ordfører Razanakolona og flere andre sentrale personer i kommunen er anklaget for å ha underslått 2.435.404.000 MGA, som tilsvarer omlag seks millioner Nok. Antikorrupsjonsdomstolen mente at dokumentasjonen fra Bianco var god nok til å varetektsfengsle ordføreren, og han sitter nå i Antanimora-fengselet i Antananarivo i påvente av en videre rettsprosess.
I likhet med landet for øvrig skal det være ordfører- og kommunestyrevalg i Antsirabe 27. november i år. Det er totalt seks kandidater i «den norske byen på Madagaskar».
Partiet Tiako i Madagaskar stiller med en kandidat fra Antananarivo, som ikke er blitt særlig godt mottatt av befolkningen i den tradisjonelt sterke Ravalomanana-bastionen Antsirabe. Kandidaten til president Andry Rajoelina har tilsynelatende bedre støtte i byen.
En av de uavhengige kandidatene, Hasina Razafimampanana, har tidligere vært ordfører i en landsbykommune litt sør for Antsirabe, og han spiller på sin sterke tilhørighet til Den gassisk-lutherske kirke (FLM). Også Mandrindra Albert Andrianjanaka har en sterk tilknytning til FLM, uten at han tilsynelatende er innstilt på å bruke dette som et kort i valgkampen. Sistnevnte har i mange år vært en dyktig næringslivsleder, og han gjorde seg positivt bemerket som regionleder i Vakinankaratra frem til oktober 2016. Det er et eget kapittel om Mandrindra i boken «Madagaskar» (2017), som ble gitt ut i forbindelse med FLM-jubileet.
Det blir spennende å se om Rue Stavanger, hvor det norsk-gassiske kultur- og kompetansesenteret Lovasoa ligger, endelig vil kunne bli asfaltert i 2020…
AMB 03.11.19